Waarom kiezen voor een zinken dakgoot?

door Bas

Zinken of pvc dakgoten?

Zink maatwerk wordt op dit moment het meest gebruikt voor dakgoten. Dit omdat dit materiaal erg populair is en een zeer goede prijs kwaliteit verhouding heeft. Zink is een materiaal dat erg licht is in gewicht hierdoor zijn ze tijdens de reparatie of renovatie makkelijk te plaatsen. Naast zinken dakgoten wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van PVC dakgoten. Voor het produceren van PVC Dakgoten wordt erg rekening gehouden met het milieu. Zo is het materiaal volledig recyclebaar. De PVC onderdelen worden zo ontwikkeld dat ze goed tegen de kou of hitte kunnen en gaan wel meer dan 30 jaar mee! Ook is PVC in meerdere kleuren verkrijgbaar. Zinken dakgoten zijn alleen te verkrijgen in de zilver kleur. Het nadeel van PVC dakgoten is dat de kans groot is dat deze verkleuren. Afhankelijk van de ligging op de zonzijde. Ook is het verwerken van zinken dakgoten veel eenvoudiger dan PVC dakgoten. Daarnaast heeft zink maatwerk een exclusievere uitstraling. Ook de levensduur is bij zink langer.

Nadelen van zinken dakgoten

Nadelen van zinken dakgoten zijn dat ze duurder zijn dan PVC. De luxere uitstraling kost wel wat meer vooral voor grotere projecten kan het verschil erg uitlopen. Ook zal je zien dat zink na een aantal jaren last krijgt van corrosie. Dit is natuurlijk te voorkomen, maar dit is zeker wel iets waar je rekening mee moet houden. Daarnaast moet je rekening houden dat als je gebruik maakt van zinken dakgoten dat dit niet samen gaat met andere metalen. Kies van te voren dus de juiste gootbeugels. Als je toch een ander metaal kiest ga je zien dat de twee materialen gaan werken en dit kan lelijk aftekenen. Dit wil je natuurlijk niet hebben. Ook gaat zink natuurlijk uitzetten of krimpen. Hier moet je van te voren rekening mee houden hier kun je het beste bijpassende expansie-onderdelen voor gebruiken.

Zink cursussen

Als je meer ervaring wilt krijgen op het gebied van zink maatwerk dan is een cursus altijd meegenomen. Tegenwoordig worden er ook veel cursussen gegeven op het gebied van het plaatsen van zinken dakgoten. In een zink cursus krijg je vaak praktische informatie over zink maar uiteindelijk mag je ook in de praktijk de dakgoten plaatsen. Daarnaast zijn er ook cursussen die gaan over het plaatsen van EPDM. Voorbeelden van EPDM zijn Resitrix EPDM en Firestone EPDM. Dit is handig voor ervaren dakdekkers maar ook voor dakdekker die meer willen weten voor het plaatsen ervan.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen