Alles over EPDM

by Bas

EPDM is een synthetische rubber. Aan de hand van de eigenschappen van het materiaal kun je ook zeggen dat het een (ter)polymeer is.

In meer praktische taal kunnen we zeggen dat EPDM een rubber folie is met een hoge rekbaarheid en waterdichtheid.

EPDM in de bouw

EPDM wordt veel gebruikt in de bouw. Direct na de introductie van het materiaal werd het al toegepast als dakbedekking. EPDM hoeft niet gebrand te worden zoals bitumen dakbedekking. Dit maakt het makkelijker en veiliger te verweken (ook voor de doe-het-zelfer). Tevens zien we EPDM terug bij het maken van waterdichte aansluitingen in de gevel en bij daken (ter vervanging van bouwlood of een lateislabbe en bij dakdoorvoeren). Het wordt tegenwoordig zelfs als vijverfolie gebruikt.

Waarom kiezen voor EPDM?

EPDM is blijvend elastisch en soepel. Ook onder invloed van UV straling, de zon en extreme temperaturen blijft het materiaal zijn eigenschappen behouden. Het product is geheel onderhoudsvrij en heeft een lange levensduur. Verder kunnen we nog vermelden dat het product een goede bestendigheid tegen vele basen, zuren en zouten. Al deze eigenschappen maken dat EPDM een levensduur van tenminste 50 jaar heeft. Hierdoor is het een product dat met name een langdurige investering rechtvaardigt. Bij vervanging van het product is nog een positieve bijkomstigheid dat EPDM geheel te recyclen is.

Verschillende type leveranciers

Uiteraard kun je op diverse plekken EPDM producten kopen. Onder andere in de bouwmarkt maar ook bij de technisch groothandel. Er zijn tevens enkele specialistische leveranciers voor EPDM producten voor bouwbedrijven. Bedenk van te voren goed tot welke doelgroep je behoort om zodoende de juiste leverancier te kiezen. Laat je daar goed informeren over de mogelijkheden, toepassingen en verwerkings-methodes. Let daarbij op dat EPDM een product is dat relatief goedkoop te verkrijgen is. Vooral wanneer je kijkt naar de lange tijd wanneer het mee gaat totdat het vervangen dient te worden. Kortom: volgens ons heeft EPDM de toekomst.

You may also like

Leave a Comment