De voor- en nadelen van een plat dak

door Bas

Inhoudsopgave

Een dak heeft een enorm belangrijke functie. Daken beschermen de woning en de bewoners namelijk tegen alle weersomstandigheden die in Nederland voorkomen. Zo heb je verschillende soorten daken, zoals bijvoorbeeld hellende daken, platte daken pannendaken en groene daken. Platte daken zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Een plat dak kent veel voordelen ten opzichte van hellende daken. Een specialist in dakwerken kan je hier goed in adviseren.

Voordelen

1. Doordat de dakconstructie van een hellend dak vele malen ingewikkelder is. Is een plat dak goedkoper dan een pannendak. Materiaal kosten en werkuren zijn lager dan bij een hellend dak.
2. Dat een plat dak minder goed zou isoleren dan een pannendak is al lang niet meer aan de orde. De isolatiewaarde van een plat dak ligt tegenwoordig even hoog als die voor een pannendak.
3. Een plat dak levert natuurlijk veel meer vloeroppervlakte op dan een hellend dak.
Met het inrichten van een ruimte met een hellend dak kom je hier al gauw achter. Je  kan vaak niet rechtstaan zonder je hoofd te stoten of het plaatsen van een hoge kast is vaak een probleem. Deze problemen ken je niet bij een plat dak.
4. Ook als je plannen hebt om later uit te bouwen is een plat dak veel eenvoudiger te verbouwen dan een hellend dak.
5. Ook kan je makkelijker een groen dak plaatsen. Dit is een dak dat bestaat uit bestaat uit verschillende soorten beplanting.
6. Mocht u van plan zijn om zonnepanelen te laten plaatsen op uw dak. Dan zorgt een plat dak voor een hogere rendement.

Nadelen

Het grootste nadeel van een plat dak zit hem in de levensduur. Een plat dak gaat minder lang mee dan een pannendak. Na 30 jaar is de dakbedekking aan vervanging toe. Natuurlijk zijn er ook producenten die dakbedekking duurzamer produceren, voorbeelden hiervan zijn Resitrix EPDM en Firestone RubberGard. Ook de producent van Icopal met Icopal Universal wil dat hun materiaal aan de hoogste normen voor duurzaam voldoet.

Voor de afwerking van een plat dak kun je het beste zink maatwerk gebruiken. Zink heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. Het materiaal is licht en makkelijk te bewerken. Waardoor het voor een dakdekker makkelijk te plaatsen is. Wat natuurlijk weer schilt in kosten.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen