Inhoudsopgave
Onbehandeld vurenhout, geïmpregneerd vurenhout of gecreosoteerd vurenhout, welk hout kunt u nu het beste gebruiken voor uw toepassing en wat zijn eigenlijk de verschillen? Wat zijn de diverse behandelwijzen en welke zijn de eventuele andere benamingen? U kent waarschijnlijk ook wel de term gewolmaniseerd en wellicht heeft u ook wel eens gehoord over carboleum en creosootolie. Het zijn allemaal verduurzamende middelen voor vurenhout en sommigen zijn al van oudsher bekend. In dit blog leest u meer over al deze zaken.
Onbehandeld vurenhout
Onbehandeld vurenhout neemt vocht op en geeft vocht af. Dit is de reden waarom hout werkt. Het kan in drogere perioden kromtrekken door vochtverlies en krimp en in vochtige perioden weer in de normale staat terugkeren. Ook zonlicht heeft een bepaalde invloed op het onbehandelde vurenhout. Door de straling van het licht verkleurt het hout. Het hout vergeelt of wordt grijs. Soms is dit juist gewenst, maar u wil niet dat uw schuttingen en afrasteringen krom gaan staan en vergrijzen. Bovendien kunnen in onbeschermd hout allerlei schimmels, bacteriën en insecten groeien waardoor rotting kan ontstaan.
Geïmpregneerd vurenhout
Om dit probleem tegen te gaan heeft men heel vroeger reeds bedacht dat als men het vurenhout onderdompelt in een bepaalde vloeistof of insmeert met een bepaald soort olie het langer goed blijft. Door vurenhout te impregneren wordt het beschermd tegen rot en schimmel. Bij het impregneren wordt het hout behandeld met een zoutoplossing en wordt dus geen enkele plek overgeslagen. Impregnatie kan op twee manieren. Ten eerste het impregneren onder hoge druk en ten tweede het onderdompelen van het hout. Beide manieren verduurzamen het vurenhout. Impregneren onder hoge druk of vacuüm impregneren is te prefereren, de impregnatie gebeurt indringender dan bij onderdompelen. Door impregnatie is het hout in de toekomst beter bestand tegen water, schimmel en rot en neemt de levensduur ten opzichte van onbehandeld hout gigantisch toe. Hout dat behandeld is door impregnatie, geven we ook wel de naam gewolmaniseerd mee. Deze behandeling werd vroeger gedaan met zogenaamde wolmanzouten, vandaar de naam wolmaniseren. In principe is wolmaniseren hetzelfde als impregneren en celcuriseren. Geïmpregneerd vurenhout, gewolmaniseerd vurenhout en Celfix vurenhout zijn dus allemaal behandeld met een soortgelijke verduurzaming.
Gecreosoteerd hout
Creosoteren is een andere methode om onbehandeld vurenhout te verduurzamen. Bij deze methode wordt in een vacuüm omgeving creosootolie onder hoge druk toegevoegd aan het hout. Dit proces duurt minimaal een uur bij een temperatuur van 125 graden Celsius. Hierna wordt overtollige creosootolie afgevoerd en wordt het hout opnieuw vacuüm getrokken. Na de fixatiefase waardoor de creosootolie niet meer kan uitlogen krijgt het hout een bruinzwarte kleur. Vroeger werd het hout ondergedompeld in de creosootolie, waardoor de olie meer bleef plakken aan het hout en het dus vettiger en olieachtiger aanvoelde. Denkt u bijvoorbeeld aan de ouderwetse spoorbielzen. Creosootolie is een olieachtige vloeistof die wordt gemaakt door het destilleren van steenkoolteer. Carboleum wordt ook wel als term gebruikt, maar dit is een onjuiste benaming. Carboleum is de juiste andere naam voor creosootolie, teerolie of carbol. Door het creosoteren van naaldhout wordt de levensduur hiervan tot ongeveer 25 jaar verlengd!
Duurzaam en verantwoord
Gecreosoteerd Europees vurenhout is evenals geïmpregneerd vurenhout duurzaam en verantwoord hout. Palen, planken en rondhout kunt u gebruiken bij afrasteringen en hekwerken. De levensduur van het vurenhout is aanzienlijk verlengd door het creosoteren of impregneren.
Wanneer behandeld en wanneer onbehandeld gebruiken
- Onbehandeld vurenhout – Indien u het hout een bepaalde kleur of uitstraling wilt geven door middel van verf, beits of lak.
- Geïmpregneerd vurenhout – U kunt geïmpregneerd hout gebruiken als planken, palen en balken. Het is veilig te gebruiken in speeltoestellen, picknicktafels en -banken, pergola’s, compostbakken, bloembakken, schuttingen en andere soorten van afrasteringen.
- Gecreosoteerd vurenhout – U kunt gecreosoteerd hout toepassen bij hekwerken, als spoorbielzen, fruitboom palen, tuinpalen en afrasteringspalen.