Wat doet ontweringswater?

door Bas

Als hout buiten staat is het onderhevig aan de elementen. Regen maakt het hout nat en als het  hout te lang nat blijft en onbeschermd is zal het gaan rotten. De zon laat het hout niet rotten  maar zorgt ervoor dat de lignine in het hout wordt afgebroken. Lignine is zeg maar de “lijm”  waarmee moeder natuur houtvezels aan elkaar plakt zodat er hout ontstaat. Lignine is  donkerder van kleur dan de houtvezels. Als die lignine is weggebrand door de zon dan blijven  alleen de lichter gekleurde houtvezels over en krijgt het hout daardoor een lichter of grijs  uiterlijk. We zeggen dan dat het hout vergrijsd is. 

Als hout vergrijsd is vormen die losse houtvezels die uit het oppervlak steken eigenlijk een soort  zonneschermpje waardoor de zon minder makkelijk bij het hout kan komen. Daardoor wordt het  proces dus vanzelf vertraagd. Eigenlijk is het vergrijzen dus een soort natuurlijke bescherming  tegen nog verder vergrijzen. 

Wie vergrijsd hout mooi vindt hoeft verder niets te doen maar wie de oorspronkelijke kleur van  zijn hout terug wil krijgen moet er voor zorgen dat die losse vezels verwijderd worden. Het  verwijderen van die losse vezels kan door middel van schuren maar als dat lastig is omdat je  bijvoorbeeld moeilijk tussen de spijlen van je tuinstoel kunt komen, dan kun je daarvoor ook  ontweringswater gebruiken. Ontweringswater is niets anders dan een oplossing van oxaalzuur  en oxaalzuur is op zijn beurt een poedertje dat je eenvoudig zelf op kunt lossen in water. 

Ontweringswater is kant en klaar in de winkel te koop maar dan krijg je vooral water en weinig  ontwering. Het is dan ook veel handiger om geen ontweringswater maar direct het Oxaalzuur te  kopen zodat je zelf een veel sterkere oplossing kunt maken om je hout te ontgrijzen. 

Hoe maak je ontweringswater? 

Ontweringswater maak je heel eenvoudig zelf door oxaalzuur op te lossen in schoon  leidingwater. Het maximum dat je op kunt lossen is ongeveer 100 gram oxaalzuur op 1 liter  water. Je hebt dan de sterkste oplossing die je kunt maken. Als je warm water gebruikt lost het  oxaalzuur nog makkelijker op en kun je het nog iets sterker maken. Roer het mengsel  vervolgens goed door en je kunt aan de slag met je zelfgemaakte ontweringswater. 

Hoe verwerk je ontweringswater? 

Ook het gebruik van ontweringswater is heel eenvoudig. De algemene werkwijze daarvoor is als  volgt: 

1. Breng het mengsel ruim aan met een kwast.  

2. Laat het zo lang mogelijk zijn werk doen. Zolang het oppervlak nat is is het oxaalzuur aan  het werk. Is het oppervlak droog dan stopt het proces maar kun je het eenvoudig weer  activeren door het opnieuw nat maken met de oxaalzuuroplossing. 

3. Als het oppervlak droog is spoel je het na met schoon water om achtergebleven kristallen  weg te spoelen. 

4. Is het resultaat naar wens dan kun je het hout na drogen verder afwerken met  bijvoorbeeld houtolie. Is het effect nog niet helemaal naar wens herhaal dan de  behandeling tot alle vergrijzing is verdwenen. 

Wist je trouwens dat oxaalzuur van nature ook in Rabarber voor komt? In de stelen zit een  beetje oxaalzuur en daar zorgt het voor de wrange smaak. De bladeren van rabarber bevatten  veel oxaalzuur en zijn daarom niet geschikt voor consumptie. 

Waar kun je ontweringswater nog meer voor gebruiken? 

Behalve dat je de oxaalzuur-oplossing kunt gebruiken om hout te ontgrijzen kun je precies  diezelfde oplossing ook gebruiken voor: 

1. Het verwijderen van roestvlekken op bijvoorbeeld hout. 

2. Het verwijderen van bloedvlekken in kleiding. 

3. Het verwijderen van verkleuringen in hout door bijvoorbeeld het inwerken van water. 4. Het verwijderen van kalk van polyester schepen. 

5. Het tot glans poetsen van marmer. 

6. Het bestrijden van de Varroamijt in bijenkasten.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen