Duizenden liters drinkwater besparen? Vang regenwater op!

door Bas

Jaarlijks valt er in Nederland zo’n 800 liter schoon regenwater per vierkante meter. Doodzonde om dit water ongebruikt in het riool en door het waterzuiveringssysteem te laten gaan. Bovendien zullen steeds meer gemeenten het opvangen van regenwater gaan verplichten. Regenwater opvangen lijkt dus langzaam maar zeker een must te gaan worden.

Gemeenten scherpen de regels voor wateropvang aan

Rioned, de koepelorganisatie die het waterbeheer en de rioleringen van Nederlandse steden regelt, is tevreden over een de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam. Waarom? Dit drietal maakte tot voor kort bekend dat zij rioolbelasting gaan koppelen aan het oppervlak dat verhard is rondom een woning. En naar verluid zullen er nog meer gemeenten volgen. Regenwater opvangen biedt door de subsidies hierop een oplossing dus genoeg reden om hiermee te gaan beginnen.

Waar moet ik eerst op letten voordat ik regenwater ga opvangen?

Voordat je een systeem koopt om het regenwater op te vangen, raden we je aan je dakgoot te repareren of te vervangen. De kosten om de dakgoot te vervangen liggen uiteraard wat hoger dan het repareren van de dakgoot. Toch is een strakke dakgoot cruciaal voor het opvangen van regenwater. Het grootste gedeelte van het water moet namelijk hiervandaan komen.

Op welke manieren kan ik regenwater opvangen?

Globaal gezien zijn er 3 manieren om regenwater op te vangen. We bespreken ze hieronder.

Methode 1: Schaf een regenton aan. Verreweg de meest goedkope oplossing is het aanschaffen van een regenton. Je hebt de keuze uit regentonnen van kunststof of van hout. Een houten regenton is met gemiddeld € 160 de duurdere variant maar geeft voor veel mensen een veel mooier design. Voor een kunststof regenton betaal je doorgaans € 70. Bij beide varianten bespaar je zo’n 1.000 liter per jaar aan drinkwater. Je kan me het opgevangen water zowel binnen- als buitenplanten water geven en een was draaien of de auto schoonmaken.

Methode 2: Het afkoppelen van regenwater. Door het regenwater niet naar het riool te laten lopen maar naar het grondwater, bespaar je gemiddeld 1.200 liter drinkwater per jaar. Bovendien maak je bij deze methode kans op dikke subsidies. Door regenwater af te koppelen bespaar je vooral drinkwater op het water geven van planten.

Methode 3: Vang het regenwater op met een tank met filter. Deze methode is geschikt voor diegenen die het echt goed willen doen. Regenwater opvangen in een tank met filter bespaart je per jaar maar liefst zo’n 35.000 liter. Je sluit de regenpijp aan op de tank en het filter gaat aan de slag. Nadat het water schoongemaakt is, wordt het in het watersysteem van je woning gepompt. Hierdoor hoef je geen drinkwater te gebruiken voor het gebruiken van de buitenkraan, wc, wasmachine of douche. Het nadeel van deze methode? Het prijskaartje. Je betaalt voor zo’n systeem maar liefst € 1500. Toch levert een regentank met filter € 60 per jaar op. Goed voor zowel je portemonnee als het milieu dus.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen