Inhoudsopgave
Een feestje van de buren of misschien wel de stofzuiger tijdens het schoonmaken; geluidsoverlast van buren kan altijd voorkomen en dat is erg vervelend, vooral als je de volgende dag weer aan het werk moet je wilt genieten van de rust in je eigen huis. Het maakt trouwens ook niet uit of je nou een supermoderne woning hebt, of een authentieke woning uit de jaren ’60; soms is geluidsoverlast van buren niet tegen te gaan. Het kan overigens ook zomaar zijn dat je eigen appartement gehorig is. Gelukkig zijn er goede tips die ervoor kunnen zorgen dat je de geluidsoverlast zoveel mogelijk beperkt.
Isoleren
Een goede isolatie van je woning staat met stip op nummer één als je geluidsoverlast wil tegengaan. Toegegeven, je kunt hier niet altijd zelf voor zorgen. Zeker als huurder heb je niet zelf in de hand of woningen goed zijn geïsoleerd, maar de meeste nieuwe appartementen en huizen houden hier al wel rekening mee. Als jezelf je appartement wil verhuren, heb je ook invloed om de bewoners (tip: zelf huis verhuren). Door middel van goede isolatie in de spouwmuur, vloerverwarming met goede isolatie en HR++ glazen kan je al veel doen wat ten goede komt aan eventuele geluidsoverlast en je woning ook nog eens duurzamer maken.
Vul je woning
Heb je een appartement met grote ruimtes? Een grote ruimte is vaak gehorig om meerdere redenen. Je kunt deze grote ruimtes maar het beste vullen en dat kan op subtiele manieren. Hang tegen de geluidsoverlast bijvoorbeeld enkele mooie schilderijen op, zorg voor een vloer die niet teveel geluid maakt door bijvoorbeeld een kleed neer te leggen, zet planten in je kamer, vul hoeken van de kamer op met een bankstel of stoel én kies als voorbeeld voor linnen gordijnen. Deze onderdelen in je kamer kunnen geluid dempen en dat is prettig voor jou én je buren.
Ga op zoek naar gaten en kieren
In veel appartementen valt het niet op, maar iedere ruimte kent gaten en kieren die ervoor zorgen geluid binnen kan komen, maar zich ook een weg naar buiten kan banen. Vooral oude panden hebben last van deze zogenaamde tochtgaten en dat heeft invloed op de isolatie van geluid en lucht. Gevoelige plekken die je zeker bij langs kunt gaan zijn kozijnen, ramen, algemene hoeken van iedere ruimte en de afwerking van de vloer. Het dichten van gaten en kieren kan geluidsoverlast niet volledig tegengaan, maar wel verbeteren.
Akoestiek
De akoestiek in je woning tegen geluidsoverlast is erg belangrijk en dit is niet alleen te realiseren bij je muren of vloer, maar ook zeker bij het plafond. Je had het al geraden, maar het plafond is een vrije ruimte waar je hooguit een lamp aan kunt hangen. Een goed plafond zorgt ervoor dat je geen echo of zogenaamde nagalm hebt, waardoor geluiden in de ruimte zelf blijven. Lees je daarom in over akoestische plafondpanelen. Dit zorgt ervoor dat je bovenburen geen last van jouw geluiden hebben, maar jij geluidsoverlast van boven ook duidelijk kunt beperken.
Mochten de bovenstaande oplossingen niet werken, zit er vaak maar een oplossing op en dat is zelf je woning verkopen en een rustigere woning of appartement zoeken. Laat door een bouwkundig expert altijd de geluidswerende isolatie inspecteren (zeker bij een oude woning), om geluidshinder in de toekomst te voorkomen.