De mogelijkheden van zonnepanelen als zonwering

door Bas

In de zomer kan de temperatuur in huis flink oplopen. Wie het hoofd graag koel wil houden kan natuurlijk zonwering in de vorm van markiezen, een rolluik of een zonnescherm kopen om de zon buiten het huis te houden. Maar met het zonlicht dat wordt geweerd wordt vaak niks gedaan. Gelukkig is er tegenwoordig de mogelijkheid om 2 vliegen in 1 klap te slaan. En hoewel de zon de komende tijd nog niet echt vaak te zien is in Nederland is het nooit verkeerd om alvast na te denken om optimaal gebruik te maken van zonne-energie. De 3 meest voorkomende zonnepanelen als zonwering lees je in dit artikel.

Het zonnepaneel als zonwering

Voorlopig het vaakst voorkomende soort zonnepaneel als zonwering is niets anders dan: het zonnepaneel als zonwering. Het voordeel van dit type is het feit dat dat de afmetingen van de zonnepanelen het grootst zijn in vergelijken met de andere zonnepaneel zonweringen. Toch is er een groot nadeel aan verbonden: de kwetsbaarheid voor wind. Bij een goede rukwind van onder de zonnepanelen is de kans groot dat de stellage om de panelen het begeven. Ook kunnen er wat problemen zijn met de bevestiging van deze zonnepanelen.

Zonnepanelen luifel

Ook steeds vaker te zien in de Belgische tuinen zijn zonnepanelen als luifel. Dit soort zonnepaneel als zonwering lijkt een beetje op het eerst genoemde type. De afmetingen van de zonnepanelen zijn ook bij dit soort namelijk relatief groot. Maar aan een zonnepanelen luifel is een belangrijk extra voordeel verbonden. Een luifel (voornamelijk die van hardhout) is een stuk steviger en daardoor minder kwetsbaar voor wind. Wel is de prijs van een zonnepanelen een stuk hoger dan bij de bovengenoemde variant.

Zonnepanelen als doek

Steeds vaker voorkomend zijn de zonnepanelen die als doek over het dak worden neergelegd. Dit wordt gedaan door middel van een zonnepaneelfolie. Zonnepaneelfolie is een plastic plaat waar zonnepanelen kristallen overheen gelegd zijn die zeer buigzaam en zo goed als onbreekbaar zijn. Hierdoor is het mogelijk zonnepanelen te plaatsen in de vorm van bollingen en kan jij exact het design geven aan de zonnepanelen als zonwering dat jij wilt.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen