Gevelkachels

door Bas

Gevelkachels, het woord zegt het al, zijn kachels die tegen een gevel worden gemonteerd of gezet. Er zijn heel, veel verschillende soorten gevelkachels. Hangende of vrijstaande kachels zijn verkrijgbaar als gaskachel, die geen schoorsteen naar buiten nodig hebben. Makkelijk door iedereen te installeren en kan gebruikt worden als enig verwarmingselement in een woonruimte of als bijverwarming in bijvoorbeeld garage of schuur. Woningen die alleen verwarmd worden door een hout- of kolenkachel, waar dus geen centrale verwarming aanwezig is, hebben behoefte aan extra verwarming in badkamer, slaapkamer, zolder of schuur. De vrijhangende of vrijstaande gevelkachels op gas, zijn een uitkomst voor deze huishoudens.

Werking van gevelkachels

Een schoorsteen is voor deze gevelkachel overbodig. De kachel hangt aan de muur. Door middel van een buis wordt rook afgevoerd. Deze afvoerbuis bevat een tweede buis waarmee zuurstof van buiten wordt aangevoerd en zo het vuurtje brandende houdt. Dit is een gesloten systeem gevelkachel. Dit systeem heeft een veel aangenamer leefklimaat, dan dat er zuurstof vanuit de ruimte wordt aangevoerd.

Deze gasgevelkachel, kan in elke woning worden geïnstalleerd. De aanvoer van gas moet worden geregeld, dus je hebt een gasaansluiting nodig. Hout is overbodig dus veel minder werk dan met een houtkachel. Deze gevelkachel verspreidt een heerlijke warmte. Het gaat bij dit soort gaskachels hoofdzakelijk om het gemak. Wil je een gevelkachel die ook dient als sfeermaker in je interieur, dan is het prettiger om een hout- of pelletkachel aan te schaffen.

De houtkachel

De houtkachel wordt in de meeste huishoudens als sfeermaker gebruikt. Vooral op de frissere dagen en in de weekenden wordt de houtkachel gebruikt. Naast deze kachel is meestal een centraal verwarmingssysteem aanwezig. De houtkachel is tegenwoordig zeer efficiënt en behaaglijk, omdat er een meer adequate isolatie wordt gebruikt, dan vroeger. Een knappend, écht houtvuur ervaren de meeste mensen als aangenaam, huiselijk en gezellig.

Het verschil tussen een houthaard en een gashaard

Het rendement tussen een gas en houthaard is niet meer zo groot als vroeger. Tegenwoordig is de houthaard prima geïsoleerd zodat de verbranding doeltreffend verloopt en de uitstoot van fijnstof beperkt wordt tot een minimale hoeveelheid. Wel heeft een houthaard een rookkanaal nodig.

De pelletkachel

Een gevelkachel die de laatste tijd steeds meer aan populariteit wint, is de pelletkachel. Deze energiezuinige kachels branden op samengeperste brokjes die gemaakt zijn van zaagsel en/of houtsnippers. Deze pellets worden onder hoge druk samengeperst en zijn een prima, milieuvriendelijke brandstof voor deze kachels. Een zeer hoog rendement en een volledige verbranding van de brandstof. De uitstoot van roet en fijnstof is te verwaarlozen. Wat overblijft is een klein beetje as, wat gemakkelijk met de stofzuiger te verwijderen is. Vergeleken met de houtkachel is deze manier van stoken zuiniger, meer milieubewust, veel schoner en gemakkelijk in het gebruik. Met één druk op de knop wordt de kachel aangestoken. Een mooi alternatief voor verwarmingssystemen op gas. Een pelletkachel kan als inbouwkachel of als vrijstaande variant worden geplaatst. Deze moderne gevelkachel kan ook worden aangesloten op de centrale verwarming. Er is echter wel altijd een rookkanaal nodig.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen