Het positieve effect van industriële lichtstraten

door Bas

Als je meer licht in een ruimte wilt hebben is het erg belangrijk om industriële lichtstraten te plaatsen op een woning, studio of bedrijf. Deze dakconstructie zorgt voor een betere en lichtere werkomgeving of leefruimte. Het is een lang framewerk dat is opgebouwd uit meerdere ramen. Hierdoor kan er meer (zon)licht binnen de ruimte komen en zal de ruimte opties groter lijken. Industriële lichtstraten worden altijd geplaatst op platte daken. Bij een uitbouw of een serre is deze optie erg populair. Ook kun je ervoor kiezen dat de ramen van de lichtstraten elektrisch geopend kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat je de ruimte goed kunt ventileren.

Wat belangrijk is voor het plaatsen van een industriële lichtstraat is dat je van te voren rekening houd met het formaat, constructie en ook de vorm. Zo kun je kiezen uit een zadeldak (piramide), schilddak of lessenaarsdak. Je kunt kiezen uit verschillende opties voor het frame van de lichtstraten. Je kunt kiezen uit kunststof, hout of aluminium. De optie voor een aluminium frame is het meest populair. Dit doordat het een licht materiaal is dat makkelijk verwerkt kan worden. Ook heb je met een aluminium frame het minste onderhoud. Daarnaast kun je voor de vensters kiezen tussen kunststof (matte of transparante polycarbonaat- of acrylaatplaten) of glas. Als je voor de optie glas kiest kun je hier ook weer kiezen uit veiligheidsglas of gelaagd glas. Dit is erg handig om inbraken te voorkomen.

Welke factoren zijn ook belangrijk voor industriële lichtstraten.

Het is erg belangrijk voordat je een lichtstraat laat plaatsen ook de dakbedekking beoordeeld en eventueel renoveert. Je kunt hierbij denken aan Icopal universal of EPDM Dakbedekking bijvoorbeeld. Je wilt namelijk geen lekkages hebben nadat de lichtstraat geplaatst is.

Houdt ook rekening met je hemelwater afvoer. Je wilt namelijk niet dat er teveel water op je platte dak blijft liggen. Dit heeft namelijk nadelige gevolgen voor de duurzaamheid van de lichtstraten die op je platte dak geplaatst zijn. Zorgt ervoor dat je hemelwaterafvoer goed is aangesloten aan het zinken dakgoten systeem. Mocht je hier meer kennis over willen hebben volg dan een zink cursus. Je kunt er ook voor kiezen om door een professionele en ervaren dakdekker de lichtstraten te laten plaatsen. Zorg er in ieder geval voor dat je geen onnodige risico’s neemt omdat een dak erg belangrijk is voor een woning, studio of bedrijf.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen