Het woord matras kent zijn herkomst in de Arabisch taal en is afkomstig van het woord maṭraḥ dat vrij vertaald “een plek om op te liggen” betekent, maar ook kan verwijzen naar het woord mat. Het eerste paleontologisch voorbeeld van een matras stamt uit de middle stone age ongeveer 77000 jaar geleden. Onderzoekers hebben in de Sibudu grot in Zuid-Afrika ontdekt dat homo sapiens “beddengoed” maakten van de zegge plant en andere aromatische planten, die insecticiden bevatten. De matras of in ieder geval een vorm hiervan bestaat dus al duizenden jaren. De matras, zoals we deze tegenwoordig kennen maakte echter zijn opmars in de renaissance periode tussen 1300-1600. In deze periode werden bedden in het bijzonder vanaf de 15e eeuw ornaat gedecoreerd en de matrassen gevuld met materiaal van betere kwaliteit, zoals wol in plaats van de gebruikelijke stro. Strobedden waren echter toentertijd nog zeer gebruikelijk voor een overgroot deel van de nogal arme bevolking.
Wollen matrassen waren dus enkel gemeengoed voor de rijken. In de loop van de 19e eeuw begon men de matrassen te vullen met metalen springveren, wat uiteraard weer een ontwikkeling was ten opzichte van wol als vulmateriaal. Het ontwerp van matrassen heeft door de eeuwen heen verschillende vormen gehad. Alhoewel een klein percentage van de bedden/matrassen uit de renaissance periode groot genoeg waren om met meerdere mensen comfortabel in te liggen, was dit niet toegespitst op het gebruik van de bedden door lange mensen. Een groot bed was toentertijd eerder een statussymbool en enkel weggelegd voor de allerrijksten in de samenleving. Uit onderzoek van de econoom en antropoloog Richard H. Steckel is gebleken dat de gemiddelde lengte van mannen (in ieder geval) in noordwest Europa in de eerste helft van de middeleeuwen rond de 173.4 cm lag. Alhoewel dit niet heel klein is ligt dit toch een stuk lager dan de gemiddelde lengte van de Nederlandse man tegenwoordig. Bovendien was er in de middeleeuwen geen sprake van een consumptiemaatschappij met een aanzienlijke middenklasse, die in staat was op grote schaal bedden te kopen.
Lange mensen en de behoefte aan extra lange matrassen
Een lekker liggend matras is tegenwoordig een basisbehoefte voor vrijwel iedereen in de westerse samenleving. Een goede nachtrust kan tenslotte je gemoedstoestand en functioneren in de loop van je (werk)dag bepalen. Het zou dan ook jammer zijn dat je niet goed kunt slapen vanwege een te kleine matras. De Nederlandse man is met 183.8 cm de langste ter wereld en ook de Nederlandse vrouw met een gemiddelde lengte van 170.7 staat op een statige nummer 1. De industriële revolutie, toename in welvaart en goede gezond voeding hebben geleid tot een explosieve groei in de gemiddelde lengte van de bevolking.
De overheid heeft inmiddels al enkele maatregelen genomen om in te spelen op de behoeften van de “rijzende bevolking” door de faciliteiten van openbare voorzieningen te verbeteren. Een paar voorbeelden hiervan zijn onze aangepaste treinstoelen met bijbehorend beenruimte, maar ook andere maatregelen, zoals verhoogde deurposten in openbare gebouwen maken het leven gemakkelijker voor de gemiddelde Nederlander. Het is dan ook geen wonder dat bedrijven net als de overheid steeds meer gaan inspelen op de behoefte van de lange mens. De komst van de extra lange matras is voor velen een opluchting. Het zal in ieder geval evident zijn dat lange medemens door de komst van de extra lange matras geen oncomfortabele nachten meer zal hoeven ervaren vanwege een gebrek aan slaapcomfort.