Toepassingen van trekveren

door Bas

In het dagelijks leven kom je regelmatig toepassingen tegen waarbij trekveren worden gebruikt. Je kunt hierbij denken aan trampolines, garagedeuren, fitnessapparaten, landbouwwerktuigen en verschillende andere machines. Trekveren zorgen in deze producten en machines voor een juiste beweging. Wil je weten hoe trekveren werken in zulke situaties en waaruit deze veer opgebouwd is? We zullen je hier meer over vertellen.

De werking van trekveren

Trekveren kunnen in veel situaties gebruikt worden dankzij de speciale werking van de veer. De naam vertelt eigenlijk al op wat voor manier de veer werkt. De trekveer wordt namelijk op trek belast. Wanneer er kracht op de veer komt te staan zal deze uitrekken. Wanneer deze kracht afneemt, zal de veer weer teruggaan naar de oorspronkelijke staat. Een trekveer biedt steeds meer weerstand wanneer er aan de uiteinden getrokken wordt, waardoor de veer niet zomaar een heel eind zal uitrekken. Dit maakt het een zeer geschikte veer voor machines, trampolines, garagedeuren en nog veel meer andere toepassingen.

De eigenschappen van trekveren

Een trekveer bestaat uit de spiraalvormige veer en de afwerkingen aan de uiteinden. Deze afwerkingen zorgen ervoor dat de veer bevestigd kan worden. Vanuit die punten kan de druk uitgeoefend gaan worden. De uiteinden hoeven niet aan beide kanten hetzelfde te zijn. Er zijn dus ook trekveren beschikbaar die asymmetrisch zijn. In de meeste gevallen zullen trekveren afgewerkt worden met ogen aan de uiteinden, zoals Duitse, Engelse of dubbele ogen. Alle onderdelen van de trekveren worden net als andere veren gemaakt van hoogwaardig materiaal. Dit is belangrijk omdat de veren niet kapot mogen gaan of snel mogen slijten. Er wordt gebruik gemaakt van speciaal verenstaal. De meest voorkomende soorten zijn het type 1.1200 (blank verenstaal) en het type 1.4310 (rvs verenstaal).

Trekveren op maat laten maken

Naast de meest voorkomende opties kun je ook een aanvraag doen voor een trekveer op maat. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen voor een ander type afwerking of een ander materiaal. Ook de dikte van de trekveer kan aangepast worden. De meeste trekveren worden (semi-)automatisch vervaardigd. Hierbij zal de draaddikte tussen de 0,2 en 10 millimeter liggen. Toch is het ook mogelijk om voor een andere draaddikte te kiezen. Je kunt draad/staf laten verwerken tot een trekveer met een dikte van maximaal 25 millimeter. Maar het is ook mogelijk om ze op maat te laten maken. Je kunt zelfs prototypes laten maken.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen