Inhoudsopgave
Ieder mens gaat gemiddeld genomen vijf keer per dag naar het toilet. Dat betekent dat je de riolering alleen door te toiletteren al vijf keer per dag belast. Verder was je bijvoorbeeld ook de handen, stap je een keertje onder de douche of zet je de afwasmachine eens aan. Als je hierbij stil staat zal je je er misschien over verbazen dat het riool eigenlijk zo weinig problemen geeft. Niet slecht voor een concept dat minstens 6000 jaar geleden is bedacht. Zo oud is de oudste ‘rioleringsbuis’ die ooit is gevonden namelijk.
Rioolproblemen
Soms heeft de rioolafvoer alleen wel degelijk moeite met het verwerken van al dat water en afval. Een riolering kan verstopt raken, scheuren, verzakken en er kunnen boomwortels ingroeien. Op het moment dat je problemen ondervindt met je riolering merk je opeens hoe blij je bent dat de riolering er is. Een kleine scheur of verzakking kan namelijk een hoop vervelende gevolgen met zich mee brengen. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende rioolgeur, maar ook rioolvliegjes zijn over het algemeen geen pretje. Het oplossen van een probleem in de riolering was in veel gevallen alleen nog vervelender dan het probleem zelf. Om de riolering te kunnen vervangen moet je deze immers eerst open breken. De geur wordt dan exponentieel erger en je kunt geen gebruik maken van je toilet of andere afvoeren in huis. Door het graafwerk kon het bovendien een lang proces zijn om een riolering te herstellen. Gelukkig gaat een riolering gemiddeld zo’n 40 jaar mee zonder al te veel problemen.
Riolering relinen
In de afgelopen jaren hebben riool experts gewerkt aan een manier om de reparatie van rioleringen gemakkelijker te maken. Hoe repareer je een rioolbuis zonder deze uit te moeten graven en volledig vervangen? Er is een oplossing gevonden in het relinen van je riool. In plaats van de hele rioolbuis te vervangen kan er tegenwoordig een nieuwe laag worden aangebracht aan de binnenkant. Dit gebeurt in twee verschillende methodes, afhankelijk van hoe groot de betreffende rioolbuis is.
Relinen methodes
Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van de kousmethode. Dit houdt in dat er een kous wordt ingesmeerd met kleverige hars. Deze wordt opgerold en in de riolering geplaatst. Vervolgens wordt de kous met lucht opgeblazen. De kleverige laag van de kous zit nu aan de buitenkant en plakt vast aan de oude rioolbuis. Door de kous te verwarmen hardt het geheel uit en is je riool zo goed als nieuw. Voor kleinere buizen wordt er gebruik gemaakt van de spraytechniek. Bij deze techniek wordt de binnenkant van de buis ingespoten met een speciale spray. De werking van deze spray is vrijwel hetzelfde als die van de kousmethode, en voor het resultaat geldt dat ook.