Het belang van luchtafzuiging met geur tijdens het productieproces

door Bas

Of u nu in de voedingsmiddelenindustrie, zware industrie of recyclingindustrie zit, tijdens het productieproces kunnen er (ongewenste) geuren vrijkomen die boven de vastgestelde emissiegrens liggen.

Deze geuren kunnen niet alleen schadelijk zijn voor u, uw werknemers en de omgeving, maar u heeft ook nog eens de kans dat u hierbij het milieu schaadt. Bovendien is de vrijkomende onaangename geur en stank zeer onprettig voor uw omgeving.

Om de schade richting u, uw werknemers en uw bezoekers te beperken is het van belang dat u de mogelijk vrijkomende stoffen op een juiste manier afhandelt. De meest gebruikte vormen om de geur te neutraliseren zijn filteren, wassen of in enkele gevallen verbranden. In dit artikel zal ik toelichting geven over deze drie methodes.

De geur filteren

Geur filteren kan op meerdere manieren gebeuren. Veelal heeft u hierbij de keuze uit actieve koolfiltratie of plasmafiltratie. Bij actieve koolfiltratie wordt er gebruikt gemaakt van absorptie van de ongewenste geuren. Koolfiltratie is echter niet geschikt in alle productieprocessen, daar waar bijvoorbeeld de lucht verzadigd is met stof of vettige geur-residuen of waterdamp.

Plasmafiltratie werkt door middel van zuurstofdeeltjes die positief geladen worden, waarna er een chemische reactie ontstaat met de geurmoleculen. Dit resulteert in het uiteenvallen van de moleculen en dus ook de uiteindelijke geur.

De geur wassen

De geur ‘wassen’ of scrubben gebeurt door middel van een gaswasser. Met behulp van een gaswasser, wordt de geur-beladen luchtstroom in contact gebracht met een vloeistof. Deze vloeistof wast de geur-beladen luchtstroom, gaat een scheikundige afbreek-verbinding aan en zorgt ervoor dat er frisse lucht achter blijft. Wat voor was-vloeistof gebruikt wordt is onder andere afhankelijk van het soort geur dat vrijkomt in het productieproces.

Deze methode wordt veel toegepast in de voedingsmiddelen industrie, maar bijvoorbeeld ook in de varkenshouderij.

De geur verbranden

De technische termen voor deze methode zijn ook wel thermische naverbranding of katalytische naverbranding. Hierbij worden bij thermische naverbranding eventuele ongewenste vrijkomende stoffen omgezet in kooldioxide en water. Dit gebeurt bij verbranding met tempraturen tot wel 1200 graden.

Zoals de naam al doet vermoeden, maakt katalytische naverbranding gebruik van een katalysator. Het grote verschil bij thermische naverbranding is dat geuren al bij een veel lagere temperatuur worden omgezet. Namelijk, tussen de 200 en 600 graden.

Welke methode u ook kiest, het blijft een kwestie van maatwerk. Wilt u meer weten over wat voor uw bedrijf en uw sector mogelijke oplossingen zijn, lees hier dan meer over geur, geur-emissie en geur-beladen luchtstroom afzuiging.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen