Verwarmingsbuizen wegwerken

by Bas

Verwarmingsbuizen zijn een essentieel onderdeel van elk huis met centrale verwarming. Ze leveren warm water en warmte aan radiatoren en vloerverwarmingssystemen. Maar soms kunnen deze buizen een storend element vormen in uw interieurontwerp. Gelukkig zijn er verschillende manieren om verwarmingsbuizen weg te werken, zodat ze niet langer opvallen en uw huis er netjes en opgeruimd uitziet.

Waar lopen verwarmingsbuizen?

Verwarmingsbuizen lopen door het hele huis en worden gebruikt om warmte te transporteren van de verwarmingsbron naar de radiatoren en/of vloerverwarmingssystemen. Ze lopen vaak door muren, vloeren, plafonds en kelders. In oudere huizen zijn de buizen vaak zichtbaar en lopen ze langs de muren of het plafond, terwijl in nieuwere huizen ze vaak zijn weggewerkt in de constructie van het gebouw. De exacte locatie van de buizen hangt af van het type verwarmingssysteem en de lay-out van het huis.

Verschillende manieren om verwarmingsbuizen weg te werken

Er zijn verschillende manieren om je verwarmingsbuizen weg te werken, voorbeelden hiervan zijn:

  1. Radiatorombouw

Een radiatorombouw is een kast die om een radiator wordt geplaatst en die het uiterlijk van de radiator verbergt. Deze kasten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, metaal of MDF, en kunnen worden aangepast aan uw interieur. Ze zijn gemakkelijk te installeren en bieden extra opbergruimte, wat vooral handig is in kleinere kamers.

  1. Koven

Een koker is een soort doos die over de verwarmingsbuizen wordt geplaatst en die ze volledig verbergt. Koven zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, metaal of gipsplaat, en kunnen worden aangepast aan uw interieur. Koven zijn een goede optie als u geen radiator hebt en alleen verwarmingsbuizen hebt die door uw huis lopen.

  1. Verlaagd plafond

Als de verwarmingsbuizen door uw plafond lopen, kunt u ervoor kiezen om een verlaagd plafond te installeren om ze te verbergen. Dit kan worden gedaan met gipsplaat of houten panelen. Het kan echter wel enige tijd en moeite kosten om dit te installeren en het kan de hoogte van uw kamer verminderen, dus het is iets om te overwegen voordat u hiermee begint.

  1. Muurbekleding

Een andere optie is om de verwarmingsbuizen te bedekken met muurbekleding. U kunt bijvoorbeeld een lambrisering langs de muur installeren om de buizen te verbergen, of u kunt er een gordijn voor hangen. Dit is een eenvoudige en goedkope oplossing die uw interieurontwerp niet beïnvloedt.

  1. Vloerafwerking

Als de verwarmingsbuizen zich onder de vloer bevinden, kunt u ervoor kiezen om een vloerafwerking te gebruiken die ze verbergt. Dit kan bijvoorbeeld een vloerkleed of tapijt zijn dat over de buizen loopt. U kunt ook een houten vloer installeren die de buizen volledig bedekt.

Voordelen van verwarmingsbuizen wegwerken

Verwarmingsbuizen wegwerken heeft natuurlijk veel voordelen. Het wegwerken van verwarmingsbuizen kan de uitstraling van je huis verbeteren en ervoor zorgen dat het interieur er netjes en opgeruimd uitziet. Dit kan vooral belangrijk zijn als  je een moderne en minimalistische inrichting hebt. Ook zorgt het voor veiligheid. Door het wegwerken van verwarmingsbuizen worden deze beschermd tegen beschadiging of onbedoelde aanraking. Dit kan het risico op ongelukken of brand verminderen. Ruimtebesparing is ook een groot voordeel, want sommige methodes, zoals het installeren van een radiatorombouw, bieden extra opbergruimte. Dit kan vooral handig zijn in kleinere kamers waar extra opbergruimte nodig is. 

Nadelen van verwarmingsbuizen wegwerken

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan het wegwerken van verwarmingsbuizen. Het heeft namelijk ook veel kosten, voorals als je een professional moet inhuren om het werk uit te voeren. Afhankelijk van de methode die u kiest, kunnen de kosten variëren. Ook kan het erg moeilijk zijn. Sommige methodes, zoals het installeren van een verlaagd plafond of het bouwen van een radiatorombouw, kunnen enige vaardigheden en kennis vereisen. Het kan moeilijk zijn om dit zelf te doen. Ook moet er veel onderhoud plaatsvinden. Als u de verwarmingsbuizen hebt weggewerkt, kan het moeilijker zijn om ze te bereiken als er een probleem optreedt. Dit kan het onderhoud bemoeilijken en kan betekenen dat er extra kosten worden gemaakt om eventuele problemen op te lossen.

Gemiddelde kosten van verwarmingsbuizen wegwerken

De kosten van verwarmingsbuizen wegwerken verschillen per methode die wordt gebruikt. De kosten per methode zijn:

  • Radiatorombouw: €100 –  €500 per radiator
  • Verlaagd plafond: €50 – €150 per vierkante meter
  • Vloerverwarming: €80 – €120 per vierkante meter
  • Muurkoven: €200 – €500 per muurkast

Het wegwerken van verwarmingsbuizen kan de uitstraling van uw huis aanzienlijk verbeteren en uw interieurontwerp naar een hoger niveau tillen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, van radiatorombouwen tot vloerafwerkingen, dus u kunt de optie kiezen die het beste bij uw behoeften en budget past. Vergeet niet dat u ook altijd professionele hulp kunt inschakelen als u niet zeker weet hoe u dit moet aanpakken.

You may also like

Leave a Comment