Kan je mdf verven?

door Bas

Mdf is niet het duurste plaatmateriaal en ook handig om mee te werken, de looks zijn wel wat minder. mdf verven is dus de perfecte oplossing om een mooiere look te geven en daarnaast beschermt het ook de plaat.

Maar hoe ga je nu te werk? Je moet eerst een goede voorbereiding treffen voordat je aan het verven kan beginnen. De eerste stap is het ontvetten van de plaat want anders zal de verf niet goed kunnen hechten. Ook al is je plaat net nieuw, ontvetten moet altijd gebeuren want bij het maken van MDF wordt een kleine hoeveelheid paraffine(kaarsvet) toegevoegd. Tinner, MDF-doekjes en MDF reiniger zijn mogelijkheden om je plaat mee te ontvetten.

Eenmaal klaar moet er nog 1 ding gebeuren, het schuren van de plaat. Voor het schuren is een korrel 160 of kleiner goed genoeg. Erna stofvrij maken en nog even kort ontvetten. Nu kan je aan de grondverf beginnen, de grondverf zal ervoor zorgen dat de uiteindelijke verf minder in de plaat zal trekken. Het is ook aangeraden om op de kopse kanten verdunde grondverf te gebruiken die dieper intrekt met gevolg nog betere vermindering van de zuiging.

Als men grote platen heeft en wilt voorkomen dat deze na verloop van tijd door de vocht gaat kromtrekken is het aangeraden om ook de achterkant in de grondverf te zetten. Het is ook handiger om een verfroller in plaats van een kwast te gebruiken. Nog beter is het gebruiken van een vachtroller.

Als de grondverf is gedroogd nog even lichtjes schuren en dan nog een tweede laag erop zetten. Je kan eventueel ook de kopse kanten nog een derde keer laag geven. Nogmaals schuren en dan ben je klaar met de grondverf.

Voor het schilderen van de plaat kun je verf op waterbasis gebruiken of op terpentinebasis. Het is ook mogelijk om tweecomponenten polyurethaanlak te gebruiken. Naast deze gewone manier van verven is ook white wash mogelijk. Dit is natuurlijk weer een heel ander effect en werkmethode.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen