Verf uit kleding verwijderen

by Bas

Verf in kleding is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Het kan frustrerend zijn om een nieuwe outfit te kopen of te dragen, om er vervolgens achter te komen dat er verfspetters op zitten. Of het nu gaat om verf op kleding door onoplettendheid tijdens het schilderen of om verf uit een verfblik dat op je kleding gemorst is, het kan een vervelende situatie zijn.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om verf uit kleding te verwijderen. Het is belangrijk om te weten wat voor soort verf er op de kleding zit en welk type stof het is voordat je begint met het verwijderen van de verf.

Wees snel met het verwijderen van verf uit kleding 

Wacht niet te lang met actie ondernemen wanneer je verf hebt geknoeid op je kleding. Wanneer de verf is opgedroogd wordt het een stuk moeilijker om de vlek eruit te krijgen. Dus heb je een verfvlek, ga dan snel aan de slag met onderstaande tips. Deze dingen moet je altijd eerst doen wanneer je een vlek hebt:

  1. Pak een oude theedoek of een washandje 
  2. Dep de vlek zoveel mogelijk weg. Let op: niet wrijven, dit maakt de vlek erger.

De volgende stappen die je zet ligt aan de verf die op je kledingstuk zit. 

Verf op oliebasis uit kleding verwijderen

Terpentine- en olieverf vallen onder de verven op oliebasis. Let op: als je hiervan vlekken hebt kun je de kledingstukken niet zomaar gelijk in de wasmachine doen. De kans is dan namelijk groot dat je de vlek er helemaal niet meer uitkrijgt. En dat zou natuurlijk zonde zijn. Een voordeel van deze verf is dat ‘ie redelijk dik is en dus niet heel snel opdroogt. Hierdoor heb jij langer de tijd om de vlek eruit te krijgen. Wanneer je bovenstaande twee stappen al hebt gedaan, kun je nu aan de slag met een oude doek en terpentine. Zorg ervoor dat de doek vochtig is van de terpentine en probeer hiermee de vlek te verwijderen. Daarna kun je je item in de wasmachine stoppen en ‘m op het normale wasprogramma (wat je altijd gebruikt) wassen.

Verf op waterbasis uit kleding verwijderen

Hieronder valt natuurlijk de waterverf die veel gebruikt wordt op scholen, maar ook de emulsie- en latexverf vallen hieronder. Deze vlekken zijn vrij makkelijk uit de kleding te krijgen. Je kunt, wanneer je de natte verf eraf hebt gehaald met een doek of washandje, je kledingstuk onder de lopende kraan houden en de verf er op deze manier uitboenen. Als je dat gedaan hebt kun je de items in de wasmachine stoppen en ze wassen. Et voilà, je vlek is eruit.

Uitgeharde verf uit kleding verwijderen 

Nu wordt het lastiger, want verf is moeilijk te verwijderen wanneer deze al opgedroogd is. Je kunt het altijd proberen, want niet geschoten is altijd mis! Je gaat wel anders te werk dan wanneer de verf nog nat is. Bij droge terpentineverf is het belangrijk om eerst het laagje verf eraf te schrapen met een mesje, let hierbij wel op dat je kledingstuk niet kapotgaat. Een andere manier om het laagje eraf te krijgen is door er een stukje tape op te plakken. Wanneer je de tape eraf haalt, haal je als het goed is ook gelijk de verf eraf. Wanneer het bovenste laagje van de verf los heeft gelaten, kun je een oude doek dompelen in de wasbenzine of terpentine en de doek vervolgens op de vlek deppen. Daarna kun je de kledingstukken wassen.

Verf op kleding kan een vervelend probleem zijn, maar met de juiste behandeling kun je de vlekken verwijderen. Test altijd eerst op een klein stukje van de stof voordat je begint met het behandelen van de vlek en wees voorzichtig om de stof niet te beschadigen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat hoe eerder je de vlek behandelt, hoe groter de kans is dat je deze volledig kunt verwijderen.

Acrylverf uit kleding verwijderen 

Acrylverf is net iets moeilijker te verwijderen dan andere soorten verf. Acrylverf wordt namelijk vaak gebruikt voor het kleuren van kleren, waardoor het diep in het textiel trekt. Dit is dan ook waarom dit soort verf ontzettend lastig is om eruit te krijgen. Terpentine is hierbij niet het juiste middel; alcohol daarentegen werkt vaak goed. Dit kan

in de vorm zijn van haarlak, nagellakremover of ontsmettingsalcohol waardoor je het plastic laagje van de verf haalt. Wrijf de doek met een van de middelen hierboven over de verf heen en wacht tot deze loslaat. Tip: probeer dit eerst op een onzichtbare plek op je kledingstuk, zodat je eerst kunt zien hoe de stof reageert op de alcohol.

Verf op kleding kan een vervelend probleem zijn, maar met de juiste behandeling kun je de vlekken verwijderen. Test altijd eerst op een klein stukje van de stof voordat je begint met het behandelen van de vlek en wees voorzichtig om de stof niet te beschadigen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat hoe eerder je de vlek behandelt, hoe groter de kans is dat je deze volledig kunt verwijderen.

You may also like

Leave a Comment