Wat komt er kijken bij de bouw van een nieuwbouwwoning?

door Bas

Nieuwbouw is momenteel erg in trek; door het tekort aan woningen, moeten er snel veel nieuwe huizen worden bijgebouwd. De bouw van een huis gaat tegenwoordig anders dan twintig jaar geleden. Met wat voor soort zaken er allemaal rekening worden gehouden bij de bouw van een nieuwbouwhuis, bespreken we in dit artikel.

Toekomstbestendig

Wat erg belangrijk is bij de bouw van nieuwbouwhuizen, is dat ze bestand zijn tegen de toekomst. Dat betekent dat het huis duurzaam en goed geïsoleerd moet zijn; zo krijgen veel nieuwbouwhuizen energielabel A. Hoe hoger het energielabel van een huis, hoe meer waard het uiteindelijk is. Daarnaast bespaar je als bewoner van een nieuwbouwwoning met energielabel A enorm op de kosten voor gas en elektra. Tevens is een duurzame woning beter voor het milieu; doordat nieuwbouwhuizen minder stroom verbruiken en gasloos zijn, wordt er minder CO2 uitgestoten. Hoe minder CO2 we uitstoten, hoe beter dit is voor mens, dier en aarde en daarom stimuleert de overheid de bouw van huizen die duurzaam de toekomst in gaan.

Een nieuwbouwhuis toekomstbestendig en duurzaam maken, doen aannemers onder andere door ze te voorzien van zonnepanelen. Ook zit er over het algemeen geen gasaansluiting meer in de nieuwbouwwoning; er wordt dan elektrisch of op inductie gekookt. Daarnaast wordt het huis verwarmd door middel van vloerverwarming, een warmtepomp of infraroodpanelen. 

Efficiënt je afval kwijt

Bij ieder bouwproject komt er afval vrij, zo ook bij nieuwbouwhuizen. Bouwbedrijven zijn verplicht om hun afval op een milieuvriendelijke manier in te zamelen en te verwerken. Op iedere bouwplaats zie je wel containers staan waar het afval in gaat. Bij nieuwbouwprojecten is het slim om gebruik te maken van een bouwcontainer, die je gemakkelijk online kunt huren. Hier mag bijna alles in dat vrijkomt bij de bouw van een nieuw huis, waaronder de materialen die gebruikt worden voor verduurzaming, zoals isolatiemateriaal. Daarnaast mag er hout, plastic, schoon puin en metaal in een bouwcontainer. Doordat bouwbedrijven hun containers huren bij een erkend afvalbedrijf zoals Renewi, hoeven ze zelf het afval niet meer af te voeren. Het afvalbedrijf komt de containers ophalen en zorgt ervoor dat het afval op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt. 

Hoe verwerk je milieuvriendelijk afval? Recycling is hier het belangrijkste onderdeel van. Doordat de bouwcontainer alleen afval bevat dat er voor bestemd is, kan van het merendeel nieuwe grondstoffen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan wieldoppen van het metaalafval en petflessen van het plasticafval. 

De verkoop

Wanneer een nieuwbouwhuis klaar is, kan het opgeleverd worden en vervolgens de verkoop in. Waar de huizen eerst stuk voor stuk opgekocht werden door investeerders, heeft de overheid nu vastgesteld dat dit niet zomaar meer mag. Dit zorgt ervoor dat starters op de woningmarkt meer kans maken op een nieuwbouwwoning. Vanwege het feit dat nieuwbouw duurzaam en kostenbesparend is, zijn er veel gegadigden. Omdat de vraag over het algemeen groter is dan het aanbod van nieuwbouwhuizen, wordt er doorgaans gewerkt met een loting. Zo worden de woningen verdeeld over alle starters die hun oog op nieuwbouw hebben; investeerders, voorkeursbehandelingen en ‘de gunfactor’ worden daarmee de kiem gesmoord en dat maakt het wel zo eerlijk.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen