Hoe kies je de juiste tuinplanten?

door Bas

De inrichting van je huis bestaat niet alleen uit de aankleding van alle verschillende kamers van je woning, maar ook die van je tuin. Gelukkig is er tegenwoordig genoeg keuze wat betreft tuinmeubelen, schuttingen en verdere tuindecoratie om ook deze plek helemaal in te richten naar jouw smaak. Wil je graag je tuin inrichten met tuinplanten? Dan is het wel verstandig om eerst te kijken naar welke soort het meest geschikt is voor jou.

Niet giftig voor dieren

Ben je een groot liefhebber van dieren? En heb je honden of katten als huisdieren? Dan komt het je vast bekend voor dat jij je harige viervoeter regelmatig moet corrigeren, omdat deze weer ergens aan zit te knagen. Tuinplanten kunnen lekker ruiken, of de bladeren van de planten voelen lekker aan hun bek wanneer ze erin bijten. Daarom is het verstandig om altijd te kiezen om alleen planten aan te schaffen die niet giftig zijn. Kies in dit geval voor een calathea, bromelia, varen of palm. Verder is het een optie om, wanneer je katten hebt, wat kattengras in de tuin te laten groeien. Hier kan aan geknaagd worden zonder dat het gevaarlijk is.

Bestand tegen de volle zon

Het kan voorkomen dat je veel schaduw in je tuin hebt, omdat de bomen je tuin afschermen voor de volle zon of omdat de zon niet op je tuin schijnt. Maar het tegenovergesteld kan natuurlijk ook. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor tuinplanten die niet verdorren na een paar uur volle zon. Zoek ook vooral online naar lijsten waar deze planten op staan vermeld, het grote aantal zal je verbazen. Zo zit je altijd goed met een vlinderstruik, clematis of lavendel.

Kweek je eigen fruit en kruiden

Met tuinplanten kan jij je tuin voorzien van leuke decoratie, maar het is natuurlijk ook mogelijk om er functionele decoratie van te maken. Want hoe leuk is het om je eigen kruiden te kweken in je moestuin en fruit aan bomen te laten groeien? Kruidenplanten hebben over het algemeen niet heel veel ruimte nodig, omdat je ze al in een pot kan laten groeien. Je moet ondertussen natuurlijk wel in de gaten houden over deze pot nog groot genoeg is, anders is het tijd om deze over te potten naar een groter exemplaar. Bekende kruiden die je zelf kunt kweken zijn bieslook, knoflook, citroengras en laurier. Wil je graag een fruitboom in je tuin planten? Zorg dan dat de boom genoeg ruimte heeft en er voldoende mogelijkheid is tot de afvoer van water, zodat de boom niet ‘verzuipt’ na een heftige regenbui.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen