Verschillende soorten bakstenen: weet wat je bestelt

by Bas

Ga je zelfstandig een grote verbouwing doen bij huis of een aanbouw doen? Door zoveel mogelijk zelf te regelen bespaar je veel geld. Zo bestel je o.a. de materialen helemaal zelf. Wanneer je dit doet dan is het belangrijk dat je goed weet wat je bestelt. Voor het bestellen van bakstenen hebben wij hieronder algemene informatie.

Verschillende soorten bakstenen

Er worden tegenwoordig verschillende benamingen gebruikt voor bakstenen. In heel Europa wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten en maten. Ook in Nederland zelf zijn er verschillende type bakstenen. Zo wordt er gesproken van waalformaat, dikformaat stenen, Hilversumsformaat en nog veel meer. Vroeger kregen bakstenen vaak de benaming van de plaats waar de stenen werden gemaakt. Dit zorgde ervoor dat je dus namen kreeg, zoals het Hilversumsformaat. Waalformaat zijn tegenwoordig de meest gebruikelijke. De naam komt van het feit dat de stenen vroeger werden gemaakt aan de Waal. De verschillende type stenen hebben allemaal hun eigen formaat, maar ze hebben tegenwoordig niks meer te maken met de plaats waar ze vandaan komen.

Waalformaat wordt ook wel WF genoemd en hebben een afmeting van 210 x 100 x 50 millimeter. Tegenwoordig geldt deze afmeting voor de standaardformaat baksteen in Nederland. Dit geldt niet alleen voor bakstenen, maar ook voor kalkzandstenen en betonstenen.

Andere belangrijke termen om te weten voordat je bakstenen gaat bestellen zijn handvorm en vormbak. Handvorm houdt in dat de steen een grillig uiterlijk heeft. Bij vormbak is het tegenovergestelde het geval. Deze stenen hebben een veel strakker uiterlijk.

Online bestellen van bakstenen

Het gebeurt steeds vaker dat mensen online bakstenen bestellen i.p.v. bij een bouwmarkt. Doordat er online wordt besteld is het belangrijk dat je weet waarover wordt gesproken. Daarom is het belangrijk om de juiste termen te kennen. Zorg er ook voor dat je bestelt bij een betrouwbare bouwmarkt bakstenen webshop. Zo weet je ten eerste dat je de juiste prijs betaalt, maar daarnaast ook onder de juiste voorwaarden bestelt.

You may also like

Leave a Comment