Knap je hal op

door Bas

De hal in huis krijgt vaak niet veel aandacht, je bent er tenslotte maar voor een korte duur. Maar waar veel mensen niet direct bij stilstaan is dat de hal wel het visitekaartje van je huis is. Dit is de eerste plek die gasten zien wanneer ze binnenkomen. Bekijk hier tips om het beste uit je hal te halen.

1. Kies voor een neutrale basis

Vaak is de hal niet groot, doe daarom niet hele gekke dingen met je hal. Hou de basis, de muren en de vloer, neutraal. Heb je een tegelvloer in de woonkamer, laat dan dezelfde tegels zetten in de hal. Heb je een houten vloer, trekt deze dan door naar de hal. Zo heb je een mooie overgang van de ruimtes in je huis en geen vervelende drempels. Hou rekening met de legrichting van je vloer. Heb je een lange smalle hal (vaak het geval), leg je vloer dan horizontaal zo creëer je optisch meer ruimte.

Kies voor de muren voor wit of een lichte tint. De hal is vaak niet de ruimte om veel met kleur te experimenteren voor optisch meer ruimte. Kies vooral niet voor behang met printjes, die komen erg op je af in een smalle ruimte.

2. Pak je trap aan

De eyecatcher in de hal is de trap. Ziet je trap er armoedig uit of is de trap niet naar je zin, dan heeft dit een behoorlijke invloed op de gehele hal. Gelukkig hoef je niet direct over een nieuwe trap na te denken, verdiep je in een traprenovatie. Een traprenovatie kan bestaan uit een goede lik verf (vergeet je trapleuningen niet), een nieuw tapijt of trapmatten, misschien wil je zelfs wel laminaat op je trap laten leggen. Alles is mogelijk, je kan het project zo groot maken als je zelf wilt.

3. Ga voor veel licht

Heb je ramen in de hal, dek die vooral niet af. Misschien durf je het bij je opgeknapte hal zelfs aan om een glazen deur te plaatsen tussen de hal en je woonkamer. Hoe meer natuurlijk licht er in je hal valt, hoe groter de hal oogt en dat geeft meer ademruimte. Kies daarnaast je verlichting in de hal nauwkeurig. Ja, veel licht doet de hal groter lijken, maar bouwverlichting is ook niet heel sfeervol. Toch is de hal vooral een praktische ruimte, dus ga op zoek naar een goede middenweg.

4. Kies enkele grote accesoires

De hal is geen ruimte om heel veel accessoires neer te zetten, bewaar die lekker voor de woonkamer. Maar met een strakke basis, kan de hal ook snel saai worden. Kies daarom voor enkele grote accessoires die kleur aan de hal toevoegen. Bijvoorbeeld een mooie grote ronde spiegel, een kleurrijk schilderij of een prachtige lamp.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen