Weet raad met laminaat: dit kun je doen met restanten

door Bas

Laminaat is een ontzettend populair type vloer, dat eenvoudig te plaatsen is. Wanneer je een nieuwe vloer wilt leggen, houd je vaak nog een hoop bruikbaar laminaat, bijvoorbeeld van Laminaatpark, over. Zonde om weg te gooien, eigenlijk. Je kunt het hergebruiken voor een andere vloer, maar er zijn nog meer leuke toepassingen te bedenken voor laminaat. We zetten er een aantal op een rijtje!

De laminaatmuur

Af en toe zie je het: een muur die is bekleed met laminaat. Eens iets anders dan een verflaag of behang! Laminaat aan de muur geeft een ruimte een warme en natuurlijke uitstraling. Het is tegelijkertijd een sterke blikvanger. Kies daarom één muur uit om met laminaat te ‘beplakken’ en geef de andere muren een neutrale kleur. Anders wordt de ruimte te druk of ontstaat er een soort blokhut (wanneer je álle muren van laminaat zou voorzien).

Laminaat aan het plafond

Wat op de vloer en aan de muur kan, kan natuurlijk ook aan het plafond. Ook hier geldt dat het meteen in het oog springt, misschien nog wel meer dan een gelamineerde muur. Een plafond is immers negen van de tien keer wit. Kies je ervoor het plafond van laminaat te voorzien, laat dit dan bij de muren achterwege.

Een tafel van laminaat

Een subtielere manier om laminaat te recyclen is door er een tafelblad van te maken. Echte houten tafels zijn immers peperduur en raken snel beschadigd. Op een tafelblad van laminaat kun je gerust glazen zetten zonder onderzetters te gebruiken. Ontstaan er kringen of vlekken? Je veegt ze er zo weer af!

Laminaat op de traptreden

Deze variant bestaat al enige tijd en we begrijpen wel waarom. Een trap met gelamineerde treden verandert in één klap van een doorsnee trap in een luxe ogende trap! Weg met de vloerbedekking of het schilderwerk. Laminaat is een goedkope oplossing om je verouderde trap van een geheel nieuwe look te voorzien. En in de meeste gevallen kun je het ook nog prima zelf aanbrengen!

Onderzetters van laminaat

Het hoeft natuurlijk niet allemaal zo in het oog springend. Je kunt van laminaat ook een dagelijks gebruiksvoorwerp maken, zoals een set onderzetters. Zaag het laminaat in vierkante stukken, verwijder de hoekjes zodat er geen scherpe punten aan zitten en bekleed de onderkant met vilt. Binnen no-time heb je een stapel design-onderzetters!

Stukken bewaren

Tot slot is het altijd verstandig om nog een beetje laminaat te bewaren. Mocht er iets kapot gaan of beschadigd raken, is het prettig om nog iets achter de hand te hebben. Het kan immers lastig zijn om exact dezelfde soort laminaat opnieuw te vinden. Bewaar de restanten op een koele, droge plek. Het komt ongetwijfeld nog eens van pas!

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen