Klassieke woonstijl

by Bas

Heb je een uitgesproken smaak qua inrichting, houd je van antiek en de warme, rijke sfeer uit de Renaissance en moet jouw ideale woonkamer luxe, elegantie en klasse uitstralen, dan is er een grote kans dat je je prettig voelt bij een klassieke woonstijl.

Een klassieke woonstijl komt voort uit de Renaissance, maar heeft ook kenmerken uit de Griekse en Romeinse oudheid.
Meestal wordt er gewerkt met donkere kleuren met toevoegingen van brons, goud, zilver of crème. Antiek past goed in de woonstijl en een kroonluchter als verlichting mag zeker niet vergeten worden. Naast de luxe inrichting, is het toepassen van symmetrie in je inrichting heel kenmerkend voor de stijl. Een goed ingerichte woonkamer in klassieke stijl ademt sfeer, klasse en elegantie uit.

Kleuren voor een klassieke woonstijl

In een klassieke woonstijl wordt veel gewerkt met donkere kleuren zoals zwart en donkerbruin. Als contrastkleur kun je denken aan dieprood, donkerpaars of donkerblauw. Deze kleurcombinatie ziet er heel luxe uit en dat kenmerkt de klassieke woonstijl. Details of accessoires in brons, goud of zilver mogen ook zeker gebruikt worden.

In een wat modernere variant van de klassieke woonstijl wordt meer met crème of wit gewerkt, maar wel met dezelfde fraaie ornamenten en donkere vloer.

Vloer- en wandbekleding

Klassiek donker parket past goed bij een klassieke woonstijl, zeker in visgraatmotief. Donkere tegels of steen past ook goed. Een materiaal wat ook thuishoort in de woonstijl is marmer, dit kan in tegels zijn, maar ook in een ombouw van een open haard of in een bijzettafel met marmeren blad.

Bij de zithoek kun je werken met luxe kleden, kies wel voor kleden die een statement maken, zoals Perzische vloerkleden, of kleden met een bloemenprint of barokprint. Je kunt in een klassieke inrichting ook kiezen voor donkere, hoogpolige vloerbedekking, dit geeft ook een luxe effect.

Een klassieke woonstijl in een monumentenpand met originele ornamenten aan de muur en plafond is een perfecte combinatie, maar ook in een nieuwer huis kun je dit effect creëren. Gebruik bijvoorbeeld een klassieke lambrisering, werk randen af met sierlijsten en gebruik grote spiegels en lijsten met ornamentranden.

Meubels

Voor de meubels in een klassiek interieur wordt vaak gewerkt met luxe stoffen zoals velours, leer en fluweel. Tafels en kasten zijn vaak van donker hout, glanzend afgewerkt en met ronde vormen. Boven de eettafel mag een grote kroonluchter niet ontbreken.

Als accessoires kun je grote kandelaars en vazen neerzetten. Deze mogen ook bewerkt zijn met ornamenten en goud-, zilver- of brons details hebben. Natuurlijk passen antieke accessoires ook perfect bij deze woonstijl.

Probeer spullen zoals lampen, losse fauteuils, bijzettafels en kandelaars symmetrisch neer te zetten. Dit versterkt de elegante, luxe uitstraling.

Bij een klassieke woonstijl passen gordijnen als raambekleding het beste. Je kunt kiezen voor zware donkere stoffen voor het luxe effect, maar ook lichtere stoffen met prints werken goed in het geheel. Je kunt kiezen voor een bloemen-, of barokprint, maar ook dierenprints zien er heel klassiek uit.

You may also like

Leave a Comment