Schuren of (zand) stralen?

door Bas

Wie het ooit zelf deed, kan het beamen: schuren is een tijdrovende en vermoeiende klus. Dat is misschien niet zo onoverkomelijk voor wie graag klust, maar voor wie daar níét van houdt is het een behoorlijk zware opdracht. Als je dus op zoek bent naar een alternatief voor schuren, kom je al gauw uit bij zandstralen.

Wat is zandstralen?

Zandstralen is het onder hoge druk, lucht vermengd met korrels tegen een object sturen, zodat het oppervlak wordt blootgesteld aan een schurende werking. Zand wordt niet meer hiervoor gebruikt, omdat dit uiteen kan vallen in heel fijne deeltjes die niet gezond zijn. Vaak wordt corundum of smeltslak toegepast, er kan ook gekozen worden voor glasparels. Hoe grover de korrels, hoe grover de structuur van het oppervlak wordt.

Wat kan ik stralen?

Er zijn veel soorten materiaal die gezandstraald kunnen worden, soms wordt stralen als een voorbewerking ingezet, andere keren is het de laatste bewerking. Metaal en hout worden gestraald om losse delen te verwijderen, zoals roest en verf. Glas kan worden gestraald om het te matteren. Ook gevels kunnen worden gereinigd door middel van stralen. Het zandstralen kan plaatselijk zijn, of het gehele oppervlak. Bij plaatselijke bewerking zal het object moeten worden afgeplakt om de rest niet te beschadigen.

Zandstralen doe je zelf!

Zandstralen kun je eenvoudig zelf doen. Bij Zandstraal24 huurt u alle benodigde machines, van straalunit en compressor tot complete ingerichte huurbus en (gezichts-) beschermende middelen. Ook verkopen wij diverse soorten straalmiddel. Neem een kijkje op onze website www.zandstraal24.nl en laat u verrassen door de mogelijkheden!

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen