Hoe richt je de keuken functioneel in?

door Bas

De keuken is het hart van je huis. Je maakt er een driegangen maaltijd klaar, je zet er een lekker kopje koffie en schuift er een pizza de oven in. Je brengt er veel tijd door, helemaal als koken één van je hobby’s is. Maar ben je niet zo blij met de inrichting van je keuken? Het is van belang dat je de keuken op een efficiënte manier inricht, dit zorgt ervoor dat de ruimte groter lijkt. Wij leggen je uit hoe je de keuken mooi en functioneel tegelijk kunt inrichten.

Indeling keukenkastjes

Voordat je begint met het inrichten van de keuken is het handig om de hele keuken eerst eens goed op te ruimen. Alles wat je niet nodig hebt of niet gebruikt, kan weg. Ruim alle rommel op en je bent klaar om te beginnen met het inrichten. Ga eerst de keukenkastjes eens bij langs. Wat heb je er allemaal in zitten? Is er een logische verdeling? Zo niet, maak een goede verdeling. Als je alle kastjes bij langs bent geweest en alles bij elkaar hebt gezet, heb je vast wel wat ruimte over.

Als je nog wat ruimte aan de wand over hebt, kun je hier leuke plankjes ophangen. Zet hier mooi servies op of plaats er je mooiste keukenaccessoires op. Een paar plantjes en je keuken ziet er al direct anders uit.

Keukenapparatuur

De oven, magnetron, koelkast, vaatwasser en andere keukenapparatuur nemen veel ruimte in je keuken in. Als je een kleine keuken hebt, kun je niet de hele ruimte volzetten met apparatuur. Kies dan bijvoorbeeld voor een iets kleinere koelkast of ga voor een combimagnetron, een oven en magnetron in één. Als je nog plaats hebt in de bijkeuken of garage kan je hier die grote koelkast neerzetten. Het handigst is om de keukenapparatuur in te laten bouwen. Dit scheelt je niet alleen heel veel plek in de keuken, maar het ziet er ook nog eens erg mooi en modern uit.

Kleurgebruik

Je moet ook zeker nadenken over het kleurgebruik in de keuken. Als je een kleine keuken hebt, kun je het beste lichte en neutrale kleuren gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat de ruimte groter lijkt. Als je een witte keuken hebt, kan een felle kleur op de muur heel goed. Maar als je al een donkere keuken hebt, kun je de wanden het beste een neutrale kleur geven.

Ben jij niet zo tevreden met de indeling van je keuken? Of misschien ben je wel helemaal uitgekeken op die oude witte keuken? Je hoeft niet meteen een nieuwe keuken te kopen, je kunt de keuken laten renoveren. Dit scheelt je veel tijd en geld, maar je krijgt er wel een keuken met een geheel nieuwe uitstraling voor terug.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen