In 6 stappen jouw voertuig naar grijs kenteken

door Bas

Wil je geld besparen op de belasting voor jouw auto en tegelijkertijd meer laadruimte? Dan is het ombouwen van je auto naar grijs kenteken misschien wel de oplossing waar jij naar op zoek bent. Maar wat houdt het ombouwen van je auto naar grijs kenteken in en welke stappen moet je hiervoor volgen? Je kunt door 6 eenvoudige stappen jouw auto naar grijskenteken ombouwen

Wat is een grijs kenteken?

Maar voordat we verder gaan in de stappen hoe jij dit kunt doen is het belangrijk om te weten wat een grijs kenteken inhoudt. In Nederland betekent een grijs kenteken dat het voertuig belastingvoordeel heeft. Over het algemeen zijn auto’s met grijs kenteken bestelwagens. Dit soort kenteken is te herkennen aan het nummerbord dat als eerste letter een B of een V heeft. Er zijn in Nederland verschillende bedrijven als Transcaresolutions die het complete proces van ombouwen verzorgen. Hierdoor weet je zeker dat dit vakkundig gebeurt en ben je volledig ontzorgd. 

1.  Controleer de geschiktheid

Voordat je verder gaat met het ombouwen is het verstandig om eerst te controleren of jouw auto geschikt is voor een grijs kenteken. Bestelauto’s en bedrijfswagens komen hiervoor in aanmerking. Ook personenauto’s met een achterbank kunnen worden omgebouwd. Hiervoor zijn een aantal vereisten die terug te vinden zijn bij de RDW. Houd er bij een personenauto rekening mee dat de laadruimte mogelijk kleiner wordt. 

2. Goedkeuring van de Belastingdienst

Vervolgens kun je contact opnemen met de Belastingdienst om goedkeuring te krijgen voor de ombouw. De Belastingdienst bepaalt of jouw auto aan alle eisen voldoet voor een grijs kenteken. Voordat je verdere stappen onderneemt is het van groot belang om dit goedkeuringsproces te doorlopen. Hiermee voorkom je dat er mogelijk investeringen worden gedaan die in de toekomst niet meer waardevol zijn. 

3. Verwijder de achterbank

Verwijder indien nodig de achterbank van je auto. Dit zorgt ervoor dat je meer laadruimte hebt, wat misschien wel het belangrijkste voordeel is van een grijs kenteken. Hoe je een achterbank demonteert verschilt per type auto, maar hier zijn veel handleidingen voor te vinden. Zorg er daarnaast voor dat je na het demonteren de zitting en leuning veilig opslaat. Zo kun je deze in de toekomst weer opnieuw installeren. 

4. Installeer een tussenschot

Plaats daarna een tussenschot tussen de gecreëerde laadruimte en de ruimte van de passagiers. Door het plaatsen van een tussenschot wordt de lading veilig gescheiden van zowel de bestuurder als de passagier. Dit tussenschot moet ook aan verschillende eisen voldoen. Zo moet deze stevig en veilig zijn, maar ook goed bevestigd zitten. De bevestiging is belangrijk, omdat de overheid fraude met een grijs kenteken wil voorkomen. 

5. Keuring bij de RDW

Hierna kun je een keuring inplannen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). In deze keuring wordt de ombouw beoordeeld en wordt er gecontroleerd of alles voldoet aan de wettelijke eisen. Ook de technische staat van het voertuig wordt hierin beoordeeld. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten meeneemt. Voor de keuring dien je dus zowel de ombouw als de technische staat van het voertuig grondig te controleren. 

6. Kentekenwijziging

Als de keuring succesvol is verlopen, ontvang je een goedkeuring van de RDW. Hiermee kun je vervolgens het kenteken van je auto laten wijzigen naar een grijs kenteken. Vervolgens kun je dit verder regelen met het RDW. Dit lijkt een makkelijke stap, maar kan lastiger zijn dan er van tevoren gedacht wordt.

Zet vandaag de stap!

Het ombouwen naar grijs kenteken kan een slimme zet zijn als je extra laadruimte wil en belasting wil besparen. Volg de bovenstaande stappen zorgvuldig en neem alle benodigde goedkeuringen goed door. Als je specifieke informatie nodig hebt, kun je contact opnemen met de Belastingdienst en de RDW. Zet vandaag nog de stap en krijg het voordeel van een grijs kenteken.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen