Een raamhor: de onmisbare toevoeging aan je huis

door Bas

Als de dagen langer worden en het weer warmer vervaagt de grens tussen binnen- en buitenleven. Er kan weer worden genoten van de tuin of het balkon. Ramen en klapdeuren kunnen open. In de lente kan de frisse lucht naar binnen. In de zomer kan de koudere avondbries het huis afkoelen. Toch zit er ook een nadeel aan de openstaande deuren en ramen. Verschillende ongenode gasten kunnen namelijk hun intrede maken…

De indringers

Muggen zijn een van de bekendste en een van de meest vervelende indringers. De eerste muggen komen al in het voorjaar. Er is een piek van muggen in de zomer en ze verdwijnen langzaam in het najaar. Dit betekent dat als er een zacht voor- en najaar is, muggen dus driekwart deel van het jaar kunnen voorkomen! Behalve de mug liggen er meer onaangename indringers op de loer. De grauwe schildwants is een insect dat vroeger voornamelijk voorkwam in Zuid-Europa. Door het veranderende klimaat is hij voortaan door heel Nederland te vinden. Zijn bijnaam is stinkwants. Als deze wants zich bedreigd voelt kan hij namelijk een zeer onaangename geur afscheiden. Het is dus geen beestje dat je graag in huis hebt. Er zijn nog veel meer mogelijke indringers zoals de bromvlieg, maar de laatste die ik wil bespreken is de groene gaasvlieg. Niet omdat hij steekt, stinkt of bromt, maar omdat ze veel voorkomen en echt overal, maar dan ook overal inkruipen. In de besteklade of schone kopjes, echt overal zijn lijkjes te vinden van deze vliegjes.

De oplossing

De oplossing is simpel: laat een hor maken. Horren kunnen zowel gemaakt worden voor deuren als ramen. Het voordeel van een hor ten opzichte van een vliegengordijn is dat een hor je zicht niet wegneemt. Er bestaan verduisterende en niet verduisterende horren. Wil je dat je hor zo onopvallend mogelijk is, kies dan voor een niet verduisterende hor. Heb je liever dat het felle zonlicht buiten blijft, kies dan voor een verduisterende hor. Horren kunnen bestaan uit lamellen die via magneetjes aan elkaar klikken, uit één geheel bestaan (inzethor of horgaas dat bevestigd wordt met klitteband), een plissé hor of een raamrolhor. Als het geen probleem is om gaten te boren in het kozijn en je een oplossing voor de lange termijn wenst, is een op maat gemaakte permanente hor de beste oplossing. Indien je slechts een tijdelijk oplossing wenst of je mag het kozijn niet beschadigen, is een inzethor of een horgaas met klitteband de beste keuze. In principe is er voor ieder soort raam en deur een hor te maken. Laat je goed informeren over welke hor het beste bij jouw wensen past.

Kortom

Haal een stukje buiten naar binnen. Geniet van het mooie weer en de frisse lucht zonder die vervelende indringers. Geef je huis een upgrade en kies voor een hor. Er is voor ieder wat wils. Een hor is een investering waar je geen spijt van zult krijgen!

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen