Welke soorten zonwering zijn er?

door Bas

Een zonnige zomerdag, wie geniet daar niet van? De temperatuur in huis kan echter snel oplopen als de zonnestralen direct op de ramen schijnen. Een beetje verkoeling is op die dagen ook lekker, zonwering is dan een ideale oplossing. Senft, het oudste zonweringsbedrijf in Nederland, vertelt ons welke soorten zonweringen er allemaal op de markt zijn.

Buitenzonwering

Zoals de naam al zegt, wordt buitenzonwering aan de buitenkant van uw huis geplaatst. Buitenzonwering houdt de zonnestralen tegen voordat het überhaupt het glas bereikt, hierdoor is het uiterst effectief en blijft de temperatuur in uw woning aangenaam.

U kunt kiezen voor zonwering die puur en alleen voor verkoeling in uw huis zorgt, maar als u het lekker vind om met lekker weer buiten in de schaduw te gaan zitten is er ook zonwering die een schaduwplek creëert naast uw huis. Bestaande buitenzonwering is:

  • Zonneschermen: Een zonnescherm is een doek met een frame die u handmatig of elektrisch uit kan schuiven. We onderscheiden twee soorten zonneschermen, uitvalschermen en knikarmschermen. Een uitvalscherm laat u voor een raam in een hoek uitschuiven en een knikarmscherm schuift u bijna horizontaal uit zodat u ook een schaduwplek kan creëren.
  • Markiezen: Markiezen zijn te herkennen aan hun ronde en bolle vorm die over een frame gevouwen zit. Als de markies wordt uitgeklapt steekt deze uit vanaf de gevel. Markiezen zijn in 3 soorten beschikbaar, het standaardmodel, klapmodel en petmodel.
  • Screens: Een screen is een scherm dat strak langs uw raam naar boven en beneden kan bewegen, het is vergelijkbaar met een rolluik, het verschil is dat je er nog doorheen kan kijken.
  • Rolluik: Rolluiken zijn van kunststof of aluminium gemaakte schermen die strak langs uw raam omhoog en omlaag gaan. Rolluiken zijn erg populair in Nederland omdat ze veel voordelen bieden buiten dat ze de zon weren, namelijk isolatie, veiligheid en verduistering.
  • Shutters: Dit zijn luiken met verstelbare horizontale latten. Met shutters kunt u zelf beslissen hoeveel lichtinval u in uw woning laat. Buiten dat ze de zon weren zien ze er ook vaak fraai uit, ze zijn er in varianten voor zowel binnen als buiten.

Binnenzonwering

Net als bij buitenzonwering zegt de naam al veel, binnenzonwering wordt namelijk aan de binnenkant van uw ramen geplaatst en maakt daarom ook deel uit van uw interieur, het dient dus tevens als raamdecoratie. Binnenzonwering is er in de volgende soorten:

  • Jaloezieën: Jaloezieën zijn horizontale lamellen die verstelbaar zijn, ze zijn vergelijkbaar met shutters maar dan aan de binnenkant.
  • Lamellen: Dit zijn verticale panelen die met elkaar een gordijn vormen, ze zijn zeer geschikt om grote raamoppervlakken te bedekken.
  • Rolgordijnen: Dit zijn stoffen of van polyester gemaakt doeken die verticaal van boven naar beneden rollen.
  • Plisségordijnen: dit is strak gevouwen stof die als ze omlaag gedaan worden uit elkaar gevouwen worden. Ook kun je ze vaak in het geheel omlaag en omhoog doen doen het Top-Down Bottom-Up systeem.
  • Vouwgordijnen: Vergelijkbaar met plisségordijnen alleen zitten ze vast aan de bovenkant en zijn de vouwen een stuk grover.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen