Kunststoflassen, wat is daarvoor nodig?

door Bas

Het lassen van kunststoffen houdt in dat u kunststof materialen smelt, zodat deze als ze opgedroogd zijn, één geheel vormen. Zo kunt u zelf producten van kunststof materialen repareren zoals bijvoorbeeld mobiele telefoon hoesjes of de plastic speelgoedgarage van uw kind. Om dit zelf te kunnen doen heeft u natuurlijk wel bepaalde gereedschappen en materialen nodig. Lees hier wat u allemaal in huis moet halen voor het eigenhandig kunststof lassen:

Kunststof Lasapparaat

Allereerst heeft u uiteraard een lasapparaat nodig. U kunt kiezen uit verschillende kunststof lasapparaten. Er zijn handlasapparaten die voor veel verschillende projecten handig zijn. Hete lucht blazers, ook wel process heaters genoemd, kunnen ook veel soorten kunststof kunnen laten smelten. Deze techniek met process heaters wordt vaak gebruikt tijdens industriële projecten.

Daarnaast is er ook een lasautomaat waarmee u gaten in een kunststoffen zeil kunt repareren of meerdere zeilen aan elkaar kunt maken om één groot zeil te maken. Als er een gat in uw zeildoek zit, kunt u dat met een speciaal lasautomaat herstellen. Gebruik er wel één die gemaakt is voor vlakke ondergronden.

Er is eveneens een lasautomaat speciaal voor dakbedekking. Aangezien dakbedekking vaak van kunststof gemaakt is kunt u met een lasapparaat stukken met elkaar verbinden. Een ander pluspunt van kunststoflassen is dat uw dak op deze manier eenvoudig waterdicht kan worden gemaakt.

Juist mondstuk noodzakelijk

Er zijn veel soorten mondstukken zoals:

  • het standaard mondstuk
  • het snellasmondstuk
  • hechtingsmondstuk.

Het mondstuk dat u het beste kunt nemen ligt aan het gekozen lasapparaat en de klus die u ermee wilt uitvoeren. Zo zijn er smallere en bredere mondstukken. Als u een precisie klus uit moet voeren is een smaller mondstuk efficiënter. Daarnaast heeft een handlasapparaat een ander mondstuk nodig dan bijvoorbeeld een process heater omdat deze verschillen in grootte en functie. Als u geen verstand heeft van mondstukken kunt u hier het beste advies over vragen aan een expert. Het kan lastig zijn om te bepalen welke voor uw klus de beste is.

Types Kunststof

Er zijn heel wat verschillende typen kunststof met elk hun eigen specificaties. Hieronder volgt een lijst met soorten kunststof die gelast kunnen worden.

  • HD-PE: Hier worden bijvoorbeeld kratten en emmers van gemaakt.
  • PE: Hier worden de meeste plastic tassen en verpakkingen van gemaakt.
  • PVC: Dit wordt vaak gebruikt om vloeren en buizen van te maken.
  • PP: Van dit materiaal worden bloempotjes en tuinstoelen gemaakt.
  • PMMA: Van deze soort kunststof wordt plexiglas gemaakt.
  • PC: Hiervan worden bijvoorbeeld veiligheidsbrillen en helmen gemaakt.

Veiligheidsmaatregelen bij kunststoflassen

Omdat er gewerkt wordt met temperaturen die op kunnen lopen tot 680 graden Celsius is het belangrijk dat u op uw veiligheid let. Er moet altijd een brandblusser aanwezig zijn omdat er brandgevaar is. Daarnaast heeft u een veiligheidsbril nodig en handschoenen voor bescherming tegen hitte.

Vooraf kennis opdoen over het lassen van kunststof

Voordat u begint met lassen is het belangrijk uzelf af te vragen of u genoeg kennis heeft om veilig te kunnen lassen. U kunt altijd langsgaan bij een expert voor advies over kunststoflassen en zelfs een dagcursus volgen om het lassen van kunststof goed onder de knie te krijgen.

Laat jouw mening horen