CAD-trainingen in heel Nederland

door Bas

Mensen die in de techniek werken, gebruiken de afkorting CAD erg vaak. Maar als je niet in de techniek zit, weet je misschien niet waar deze afkorting voor staat. CAD wordt tegenwoordig vertaald als Computer-Aided Design, het maken van tekeningen en ontwerpen door gebruik te maken van computers. Tegenwoordig wordt CAD veel gebruikt. Vroeger werden de ontwerpen uit de losse pols getekend. Door de snelle ontwikkeling van het internet is de computer nu niet meer weg te denken uit ons leven, dus ook worden ontwerpen nu op de computer gemaakt.

Waar wordt CAD voor gebruikt?

CAD wordt vooral gebruikt door ontwerpers, engineers en constructeurs. Denk dan bijvoorbeeld aan bouwkunde en architectuur. Voor het maken van de ontwerpen wordt nu de computer gebruikt in plaats van een potlood. Naast de bouw wordt CAD ook gebruikt in de werktuigbouwkunde, industrieel ontwerp, metaaltechniek en het bedenken en tekenen van staalconstructies. Omdat er zoveel verschillende technische vakgebieden zijn waar CAD wordt gebruikt, zijn er ook diverse CAD programma’s ontwikkeld. 

Verschillende systemen

Er zijn verschillende CAD programma’s op de markt beschikbaar, zowel voor consumenten als voor technische bedrijven. Naast dat de systemen apart ontwikkelt worden voor het vakgebied, bestaat er ook een verschil in dimensie. Zo zijn er 2, 2.5 en 3-dimensionale systemen. De 2-dimensionale systemen worden gebruikt voor het maken van technische tekeningen. Door middel van dit systeem kunnen de tekeningen gemaakt worden met verschillende aanzichten. 3-dimensionale programma’s werken met oppervlakte en volume, het ontwerp wordt hierdoor nog duidelijker.

CAD-trainingen

Heb jij altijd al technische tekeningen willen maken? Of wil jij je laten omscholen tot een functie waarbij CAD kennis is vereist? Dan kan jij een CAD scholingstraject volgen. Met dit traject wordt jij opgeleid tot bijvoorbeeld CAD-tekenaar, modelleur of werkvoorbereider. Maar ook als jij al het een en ander weet over CAD, kan jij je kennis uitbreiden door een bepaalde training te volgen. Je leert bij deze cursus alle technieken die je nodig hebt om met het desbetreffende softwarepakket aan de slag te gaan.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen