Verbouwen en zon in tuin bepalen

door Bas

Heb je een eigen huis en staat er een verbouwing op de planning? Altijd al gedroomd van die aanbouw om extra ruimte binnen te creëren? Of heb je onderhand besloten dat een tuinoverkapping ideaal is voor de frissere zomeravonden? Hiervoor offer je waarschijnlijk bewust een deel van je tuin op, maar vergeet ook zeker niet om rekening te houden met de verandering van de hoeveelheid zon in je tuin. Je wilt namelijk in de zomermaanden nog optimaal kunnen genieten van de zon wanneer je met je gezin in de tuin zit of met vrienden gezellig barbecuet buiten.

Zon in tuin bepalen

Een verbouwing kan een hele klus zijn. Je wilt dat het eindresultaat zo mooi mogelijk uitziet en dat je het minste overlast hebt tijdens de verbouwing zelf, maar natuurlijk ook geen last hebben van een tuin met flink wat schaduw. Het is dan ook essentieel om de verandering van zon en schaduw in je tuin in kaart te brengen, maar hoe bepaal je hoeveel zon of schaduw er in je tuin valt? Dit hangt af van zowel het tijdstip, het seizoen, de bebouwde omgeving en de ligging hiervan en daarbij natuurlijk ook de stand van de zon.

Het is mogelijk om handmatig de hoeveelheid zon in je tuin te berekenen, maar daar komt een hoop rekenwerk bij kijken. Wil je eenvoudig weten van hoelaat tot hoelaat je kan genieten van de zon? Dan is het belangrijk om te weten of je huis en tuin op het noorden, oosten, zuiden of westen valt. Dit bepaalt namelijk van welke kant van je huis de zon opkomt (oosten) en aan welke kant de zon weer ondergaat (westen). In de middag staat de zon op het hoogste punt en draait richting het zuiden. Een tuin op het noorden kan dus minder zon ervaren dan andere tuinen. Daarbij heeft het seizoen ook invloed en zal je in de zomer meer zon in je tuin hebben en in de winter meer schaduw.

Wanneer je een uitgebreide studie wilt die de zon in je tuin bepaalt, kan je kiezen voor een ­­­­­­­­bezonningsstudie, ook wel een schaduwberekening of bezonningsonderzoek genoemd. Hierin gaat een specialist voor je aan de slag, die je vervolgens een overzichtelijke rapportage aanbiedt van de zon en schaduw in je tuin en rondom je huis. Wanneer de bestemming van een stuk grond verandert, kan de gemeente een bezonningsstudie verplichten. In dit geval wordt er ook rekening gehouden met de eisen van de gemeente en hoe je hier het beste aan kan voldoen. Tevens is een uitgebreid onderzoek van zoninval handig bij het kopen van een nieuw huis of zoals de eerder benoemde plannen om te verbouwen.

Zorg voor optimaal gebruik van de zon en je tuin en bepaal goed de invloed van de aankomende verbouwing, zowel voor jezelf als voor de buren!

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen