Waarom is Scandinavisch wonen zo populair?

door Bas

Witte muren, mintgroene accenten, veel hout en weinig tierelantijnen: het Scandinavische interieur is al jaren ontzettend in trek. Maar wat is eigenlijk de gedachte achter deze lichte, minimalistische maar toch ook wat sobere woonstijl? Waarom is Scandinavian living zo ontzettend populair?

Wat is Scandinavisch wonen precies?

Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich vooral door een sterk gebruik van de kleur wit. Niet alleen muren, maar ook veel meubels zijn vaak spierwit. Verder heeft de typisch Scandinavische woonkamer een hardhouten vloer, met daarop kleine vloerkleden en/of dierenvellen. Het lichte hout van de beuk of de berk is hierbij erg populair. Het wordt ook veel gebruikt voor meubelstukken als tafels en kasten.

Een ander belangrijk kenmerk van een Scandi-design zijn de strakke, rechte lijnen die terugkomen in meubels, accessoires en kleurgebruik. Ronde tafels zul je niet gauw aantreffen en aan de muur prijken in de regel rechthoekige, abstracte accessoires. Kleur en gezelligheid wordt voornamelijk gerealiseerd met (groene) planten, dekentjes en kleden.

Van oorsprong vooral functioneel

Wat wij momenteel toepassen omdat we het mooi vinden – daar gaan we voor het gemak tenminste even van uit – is het Scandinavische interieur van origine voornamelijk bedoeld als een functionele oplossing voor het leven in Noord-Europa. Veel huizen zijn klein en rechthoekig, waardoor er vooral gebruikgemaakt wordt van vierkante en rechthoekige vormen. Zo gaat zo min mogelijk ruimte verloren.

Het gebruik van lichte kleuren, waarbij wit de boventoon voert, is een reactie op de korte, donkere dagen in Zweden, Noorwegen en Finland. Tijdens sommige maanden komt de zon in Lapland zelfs helemaal niet boven de horizon uit. Om te kunnen profiteren van het licht dat wél binnenkomt zijn de muren in Scandinavische woningen vrijwel altijd wit en voorzien van grote ramen.

Maar wij hebben toch genoeg zonlicht?

Dat klopt, in Nederland nemen we de Scandi-stijl niet per se over omdat we te klagen hebben over te weinig zonlicht. We waarderen de lichte kleuren en het opgeruimde karakter vooral vanwege de rust die het uitstraalt. Thuiskomen na een dag werken voelt écht als thuiskomen. Plof neer op je comfortabele, grijze hoekbank en je geniet van het gebrek aan drukte om je heen. En tot slot is een Scandinavisch interieur volledig tijdloos. De neutrale kleuren zijn overal mee te combineren. Wil je een nieuw meubel aanschaffen, dan is in principe alles mogelijk!

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen