Kettingzaag; de specificaties

by Bas

Ben je op zoek naar een krachtige en betrouwbare kettingzaag? Wellicht is een kettingzaag van het merk Kibani dan iets voor jou. Deze zagen zijn allen krachtig, bieden veel gebruiksgemak en hebben bovendien een lange levensduur.

Bij de aanschaf van een kettingzaag is het belangrijk om op de verschillende specificaties te letten. Om je een handje op weg te helpen, hebben we dit artikel geschreven. Na het lezen van dit artikel weet jij exact waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een kettingzaag.

Zaagblad

Het belangrijkste onderdeel van een kettingzaag is het zaagblad. Dit zaagblad staat immers in contact met de boom of de tak die je weg wilt zagen.

Als je een grote boom om wilt zagen, is het noodzakelijk dat je een groot zaagblad tot je beschikking hebt. Een groot zaagblad brengt namelijk veel kracht en vermogen met zich mee; hierdoor zal het omzagen van een grote boom makkelijker gaan.

Heb je nog niet eerder een kettingzaag in je handen gehad? Een kettingzaag met minder vermogen is dan aan te raden. Bij een zaag is het namelijk van belang dat je deze met beleid gebruikt. Enige ervaring is dus vereist voordat je een kettingzaag met veel vermogen gaat gebruiken.

Vermogen

We noemden het woord ‘vermogen’ hierboven al even. Het vermogen van een kettingzaag geeft de kracht aan, uitgedrukt in een wattage (W). Hoe meer vermogen een kettingzaag heeft, hoe krachtiger de zaag is. Als je veel kracht tot je beschikking hebt, wordt het omzagen van een boom een fluitje van een cent.

Mocht je enkel en alleen kleine takjes weg willen zagen, volstaat een zaag met een lager vermogen ook. Het hogere vermogen heb je niet in alle situaties nodig.

Snelheid

Wil je zo snel mogelijk een boom om zagen? Dan doet de zaagsnelheid er ook toe. De zaagsnelheid geeft de snelheid van het zagen aan. Let hierbij wel op het volgende; hoe hoger de snelheid, hoe zuiverder de snede wordt. Als je nauwkeurig wilt zagen, kan je daarom het beste een hoge zaagsnelheid hanteren.

Gewicht

Bij het gebruiken van de kettingzaag wil je het liefste zo min mogelijk energie gebruiken. Let daarom ook goed op het gewicht van de kettingzaag. Jij bent tenslotte degene die de zaag moet tillen gedurende de werkzaamheden.

Onderhoudsmiddelen

Bij een kettingzaag is het ook van belang dat je het nodige onderhoud uitvoert. Hiervoor kan je olie van Agealube gebruiken. Deze olie zorgt ervoor dat de motor en het zaagblad optimaal gesmeerd worden. Ook kan je een dergelijke olie gebruiken indien je een kettingzaag op benzine hebt.

Bij de aanschaf van een kettingzaag is het aan te raden om onder meer op bovenstaande punten te letten. De specificaties van een kettingzaag spelen een doorslaggevende rol in de uiteindelijke werking van de zaag.

Vergeet zeker het kopje ‘onderhoudsmiddelen’ niet. Een kettingzaag wordt zwaar belast, dus enig onderhoud is hoe dan ook nodig. Investeer dus niet alleen in de aanschaf van een kettingzaag, maar ook in de onderhoudsmiddelen.

You may also like

Leave a Comment