3 tips om je niet gek te laten maken door een vieze keuken

by Bas

Je spendeert een hele hoop tijd in de keuken: koken, dineren, afwassen, borrelen, ontbijten… De keuken wordt niet voor niets het hart van je huis genoemd. Het is dan ook niet zo gek dat de keuken bijna altijd vies lijkt te zijn. Heb je net alles schoon, besluit je partner een spetterende tomatensaus te maken. Of je nodigt je vrienden uit en ziet met lede ogen toe hoe zij hun kruimels op de grond vegen. Daar ga je weer! Dit kan flinke frustraties opleveren, maar dat is niet altijd nodig. Hier vind je tips om frustratie over een vieze keuken te voorkomen.  

Stel het niet uit

Uitstelgedrag is heel erg menselijk, al helemaal als je moe bent en eigenlijk geen zin meer hebt om de keuken schoon te maken. Toch krijg je hier later spijt van. Eten kan flinke vlekken achterlaten als je het niet direct schoonmaakt. Haal daarom altijd direct een doekje over het aanrecht na het eten. Ook is het verstandig om regelmatig je oven schoon te maken (hoe stom dit klusje ook is), omdat de vlekken anders in je oven vastbakken en als dit gebeurt krijg je ze er echt heel moeilijk uit. Hoe druk je ook bent, besteed na het eten een paar minuten om je sporen te wissen.

Baking soda is je vriend

In de koelkast kunnen snel nare geurtjes ontstaan. De combinatie tussen de curry van gisteren en pizza van de dag ervoor is niet altijd een hele fijne. Om dit te voorkomen kun je een grote doos baking soda in de koelkast zetten. Dit absorbeert de akelige odeur en zal voorkomen dat er een walm van voedsel je kant op komt elke keer als je de koelkast opent. Je kunt deze absorptie truc ook goed toepassen op je stinkende prullenbak: leg dan een krant onderin de bak en strooi hier baking soda over. Weet jij al dat baking soda ook een fantastisch schoonmaakmiddel is voor de oven? Los baking soda op in azijn en smeer dit goedje in je oven (niet op de verwarmingselementen) en laat het twaalf uur lang inweken. Daarna hoef je de oven alleen nog even af te vegen met een nat doekje en klaar is Kees!

Verlaag je standaard

Een andere goede manier om frustraties over de stand van de keuken te voorkomen, is door je standaard te verlagen. Dit klinkt misschien moeilijk, zeker als je net een nieuwe keuken hebt. Je zult toch nooit kunnen accepteren dat er een verloren glas op het aanrecht rondslingert en dat het fornuis niet helemaal tiptop in orde is? Maar als je je best doet, kan het wel. Haal eens diep adem en vertel jezelf dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan een keuken die altijd 100% schoon is. Het hoeft geen rotzooi te worden en het is zoals gezegd verstandig om een snel doekje over het aanrecht te halen na het koken, maar af en toe een vlekje hier en daar kan geen kwaad.

You may also like

Leave a Comment