Van kruipruimte naar kelder: Haal meer uit je huis

door Bas

Een  kruipruimte uitgraven is een belangrijke stap bij het verbeteren van je woning. Of je nu meer ruimte nodig hebt voor uitbreiding, betere toegang wilt tot leidingen en bekabeling, of overweegt om een kruipruimte om te vormen tot een kelder, het proces biedt verschillende voordelen.

Waarom een kruipruimte uitgraven? 

Het uitgraven van een kruipruimte betekent simpelweg dat de ruimte onder je huis wordt uitgediept. Kruipruimtes zijn doorgaans te laag om staand te kunnen werken, wat ze onhandig maakt voor onderhoud of opslag.

Een mogelijkheid is het uitgraven van de kruipruimte om deze om te vormen tot een volwaardige kelder. Dit vergroot niet alleen de hoogte, maar maakt de ruimte ook bruikbaarder voor extra opslagruimte of als leefruimte. 

Bij een kelder uitgraven is het essentieel om rekening te houden met structurele stabiliteit en waterdichtheid. Een goed ontwerp en professionele uitvoering zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de nieuwe kelder veilig en droog blijft.

Het uitgraven van de kruipruimte kan ook ingezet worden om hoogteverschillen in het huis aan te pakken. Je kunt namelijk een deel van de vloer verlagen en de ruimtes zullen hierdoor beter op elkaar aansluiten. 

Stappen voor kruipruimte laten uitgraven 

Voor het laten uitgraven van de kruipruimte is het stappenplan als volgt: 

Inschakelen van professionals: Begin met het vinden en inhuren van een betrouwbaar team gespecialiseerd in grondwerken en bouw. Zij zullen de eerste stap zetten door een grondige inspectie uit te voeren van de bestaande kruipruimte.

Vergunningen en toestemming: Voordat het graafwerk begint, zorg ervoor dat alle benodigde vergunningen en toestemmingen zijn verkregen volgens de lokale bouwvoorschriften. Dit voorkomt juridische complicaties en verzekert dat het project volgens de regels verloopt.

Graafwerkzaamheden: Het professionele team zal vervolgens beginnen met het graven van de kruipruimte, waarbij ze zorgvuldig de stabiliteit van je huis bewaken. 

Structurele versterking: Na het uitgraven kan structurele versterking nodig zijn om de integriteit van je huis te behouden. Dit kan variëren van het installeren van steunpilaren tot het verstevigen van funderingen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van je woning.

Afwerking: Ten slotte zal de nieuwe ruimte geïsoleerd en afgewerkt worden, zodat deze klaar is voor gebruik. Dit omvat mogelijk isolatie aanbrengen en de ruimte afwerken volgens je specifieke wensen en behoeften.

Het uitgraven van een kruipruimte, met als mogelijkheid om deze om te vormen tot een kelder, is een investering die verschillende voordelen met zich kan meebrengen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de stappen en overwegingen voordat je begint. Daarnaast is het belangrijk om samen te werken met professionals om het project succesvol uit te voeren. 

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen