Waarom een aanbouw aan uw huis laten plaatsen?

door Bas

Wanneer je meer ruimte in huis wil, is het een mogelijkheid om een aanbouw aan het huis te laten plaatsen. Als eerst moet u kiezen wat voor uw situatie het beste is, namelijk het kiezen voor een aanbouw of een uitbouw van het huis. Zowel bij een aanbouw als bij een uitbouw wordt er aan het huis gebouwd, maar bij een aanbouw blijven de buitenmuren bestaan bij een uitbouw wordt wel een deel van de originele muur verwijdert. Een aanbouw is om die reden ook vaak een stuk goedkoper dan een uitbouw. Als je kiest voor een aanbouw te plaatsen brengt dat verschillende voordelen met zich mee.

Wat het u oplevert

Er wordt meer ruimte gecreëerd aan je huis. De ruimte die gecreëerd wordt, biedt verschillende mogelijkheden. Je kunt er aan denken om de woonkamer groter te maken of de keuken te verplaatsen waardoor je keuken ruimer kan worden en zo dan ook een grotere woonkamer kan ontstaan. Met die extra paar vierkante meter is het nu mogelijk om nieuwe indelingsmogelijkheden te proberen in huis die voorheen niet mogelijk waren. Het kan ook als een kantoor gebruikt worden als er vaak thuis gewerkt wordt zo kan je toch van de huiselijke sfeer verlost zijn terwijl u gewoon thuis kunt werken.

Vergunning vereist?

De meeste mensen willen een uitbouw in de achtertuin, voor een achtertuin zijn de eisen van een omgevingsvergunning een stuk milder. Dit levert meer vrijheid op voor de mensen en kan heel veel tijd en gedoe schelen vooraf. Tegenwoordig mag een uitbouw al 4 meter diep gebouwd worden wat voorheen 2,5 meter was. De eis die hier aanzit is wel dat de aanbouw aan de achterkant gebouwd wordt. andere eisen om vergunningsvrij te mogen aanbouwen zijn:

1. (De al eerder genoemde) uitbreiding van 2,5 naar 4 meter diepte.
2. De hoogte van de aanbouw is 5 meter geworden in plaats van 4 meter en
3. het totaal oppervlak voor vergunningsvrije bouwdelen/ kleine gebouwen tot maximaal 100 m2, dit is alleen mogelijk als nog 50 % van het perceel onbebouwd blijft.

Zelf doen?

Voor het plaatsen van een aanbouw heeft u drie keuzes door wie het project uitgevoerd zou kunnen worden. U kan er voor kiezen om het zelf te doen het is namelijk alleen verplicht dat het aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. U zou het ook kunnen laten doen door een aannemer het voordeel hiervan is dat de aannemer alles regelt in afstemming met u. Of u kiest voor specialisten die ieder een onderdeel van de aanbouw regelen. het voordeel hiervan is is dat de aanbouw kwalitatief gezien perfect is het enige nadeel is is dat je met meerdere mensen moet werken dat fouten kan veroorzaken.

Meerwaarde

Een aanbouw voegt meerwaarde toe aan het huis, dit komt door verschillende oorzaken namelijk er is meer woonruimte dat meetelt bij het taxeren van een huis. Als er een serre-gevoel gecreëerd kan worden in de aanbouw is dit positief omdat dit een charmante sfeer afgeeft aan mensen, let er ook op de de aanbouw past bij het huis zodat het een geheel lijkt. Denk eraan dat de aanbouw niet teveel tuin in beslag neemt maar er een juiste verhouding hierin is anders kan het waardeverminderend werken. Een aanbouw kan verhuizen voorkomen omdat dat extra stukje aanbouw ervoor kan zorgen dat het huis weer aan uw wooneisen voldoet.

Dit vind je vast interessant

Laat jouw mening horen