De slimmeriken van de TU Eindhoven zijn druk bezig met de ontwikkeling van een 3D-geprinte woonwijk in hun stad. Vanaf volgend jaar kunnen de eerste bewoners intrekken. Er zijn al meer proeven geweest met het printen van huizen, maar nog nooit eerder werden de huizen ook echt bewoond. Een primeur voor ons kikkerlandje dus! Maar wat houdt dat eigenlijk in, huizen 3D-printen? En zullen we in de toekomst allemaal in geprinte huizen wonen? Het lijkt misschien nog ver weg, maar als de technologie zich blijft ontwikkelen komt dit moment misschien sneller dan je denkt.
Keileuke huizen in Eindhoven
De universiteit van Eindhoven heeft een heus 3D Concrete Printing Centrum. Hier wordt onderzoek gedaan naar het printen van grote betonnen constructies, zoals bruggen en tunnels en huizen. Het onderzoek naar geprinte huizen leverde al goede resultaten op. Nog niet alles in huis is van beton, zo moeten op dit moment nog wel vloeren aangelegd worden, maar in de toekomst hopen ze ook betongietvloeren te kunnen printen. Vanaf 2019 zullen de betonnen huizen bewoond worden. De huizen hebben allemaal de vorm van keien en stenen, zodat ze perfect in het groene landschap passen. Het gaat op dit moment om vijf huizen, maar als de proef slaagt zullen hier nog meer aan toegevoegd worden.
Voordelen van geprinte huizen
Wat is nou het voordeel van zo’n geprint huis? Allereerst gaat het veel sneller dan traditioneel bouwen. Zodra het ‘recept’ voor het huis ontwikkeld is, kunnen ze op de kavel zelf geprint worden. Ook kunnen de toekomstige bewoners het huis heel gemakkelijk aan hun persoonlijke wensen aanpassen. Daarbuiten is het aanzienlijk duurzamer om zo te bouwen: er zijn minder grondstoffen nodig en men weet precies hoeveel er nodig is. Zo bouwen is daarom goedkoper dan de traditionele manier. Het is dus te verwachten dat we in de toekomst meer van dit soort woonwijken zullen zien.
Niet de eerste geprinte huizen
De wetenschappers van de TU Eindhoven zijn niet de eersten die experimenteren met geprinte huizen. Andere universiteiten zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van 3D-geprinte woningen. Deze wetenschappers reageerden dan ook verbaasd op de claim van de TU/e dat zij de eersten waren. De ontwikkelaars uit Eindhoven realiseren zich echter dat er anderen zijn die zich al eerder bezighielden met deze ontwikkeling, maar deze huizen worden nog niet bewoond. De bewering dat ze de eerste bewoonbare 3D-huizen hebben ontwikkeld, klopt dus wel.