Duurzame decoratie voor elke tuin
20 augustus 2018
De verschillende soorten dakbedekking
20 augustus 2018

Heb je achter je woning een stuk grond waar je niets mee doet? Of vind je het geen prettig idee dat de kinderen eerst een drukke straat over moeten steken om bij het speeltuintje in de buurt te kunnen komen? Dan is het een optie om zelf een aantal speeltoestellen in de tuin te plaatsen. Deze kun je kant-en-klaar kopen bij verschillende leverancier. Maar de handige doe-het-zelver kan in dit geval ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Voor welk ontwerp kies je?
Zelf speeltoestellen maken begint bij het ontwerp. In dit geval kan je het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Online is er voldoende inspiratie te vinden en met een beetje geluk vind je ook nog een de bijbehorende bouwtekening. Een speeltoestel is een breed begrip, dus wat dit betreft kan je ook alle kanten op. Maak een simpele tent van hout, waar je een aantal pallets als ondergrond gebruikt. De kinderen kunnen het verder afmaken met een zeil. Zo hebben ze hun eigen overdekte speelplek waar ze in de zomer wellicht ook nog een kunnen kamperen. Of ga all out en bouw een boomhut of een speelhuis met de meerdere verdiepingen.

Het beste hout
Speeltoestellen staan buiten, stevig verankerd in de grond. Het is dan ook verstandig om hout te gebruiken dat bestand is tegen alle weersomstandigheden, zodat je niet al na korte tijd met versleten materiaal te maken krijgt. Daarnaast moeten de speeltoestellen een aantal kilo’s kunnen dragen en veilig zijn voor de kinderen. In dit geval is het dus een goede keuze om geïmpregneerd hout te kopen van bijvoorbeeld grenen of hardhout. Heb je niet de mogelijkheid om zelf met auto en aanhanger naar de bouwmarkt te rijden? Of wil je het liefst hout kopen via een specialist? Dan kan je dit ook online bestellen. Wel zo handig.

 

De speeltoestellen onderhouden
Ook al zullen de speeltoestellen niet snel vergaan door de verschillende weersomstandigheden, het is wel aan te raden om deze regelmatig te onderhouden. Hout heeft namelijk regelmatig onderhoud nodig (ongeveer eens per twee jaar) om de beste kwaliteit te behouden. Voorzie deze dus regelmatig van een nieuwe laag beits of verf. Daarnaast heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een aantal regels opgesteld voor preventief onderhoud, zodat er geen sprake is van onveilige situaties. Naast het hout voorzien van een nieuwe beschermende laag, is het ook nodig om bijvoorbeeld alle bouten en moeren stevig aan te draaien. Kijk op de website voor de exacte regelgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *