Haal de zomer in huis!
8 maart 2019
De vele voordelen van schuifdeuren
8 maart 2019

Dat lukt prima mits de voorbereidingen goed zijn. Het is niet het moeilijkste klusje in huis maar wel een secuur klusje, vanwege het feit dat het hier over zichtwerk gaat. Het moet er uiteindelijk wel netjes uitzien. De bedekking van muren en plafonds is iets waar mensen zich al eeuwen mee bezighouden. In de kastelen hing men al grote tapijten aan de wanden, wat niet alleen bedoeld was om de boel er mooi te laten uitzien. De wandtapijten hielden warmte wat beter binnen, en vast zodat de warme lucht van het haardvuur niet kon afkoelen tegen de koude muren.

Om de warmte te isoleren hebben onze goede huizen tegenwoordig andere oplossingen in muren en vloeren verwerkt. Wandpanelen hebben als functie het camoufleren van een lelijk stuk muur of het opleuken van een muur. Maar wandpanelen kunnen ook uit laagjes zijn opgebouwd en hebben dan een geluidsisolerende functie. Ook zijn er kunststoffen, waterbestendige wandpanelen op de markt die gebruikt kunnen worden in douches of in ruimtes waar hygiëne vereist is.

Er zijn veel mogelijkheden wanneer we wandpanelen zelf willen plaatsen. Niet alleen in kleur maar ook in reliëf en materiaal valt er heel wat te kiezen. Gladde kunststof panelen of bewerkte panelen voorzien van een patroon, panelen met een bakstenen look en structuur of een paneel met een oppervlak van kurk zijn maar een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden waaruit gekozen kan worden. Het assortiment is overweldigend. In de betreffende winkels en bouwmarkten krijg je een goed overzicht en kun je de tentongestelde panelen even aanraken. Online is er ook heel wat te vinden, wat altijd goed is om een idee op te doen om je huis netjes af te werken.

Een mooi geheel
Wandpanelen zelf plaatsen hoeft niet moeilijk te zijn en ook niet lastig. Het is een stukje puzzelwerk en een deel bestaat uit kluswerk. De ondergrond moet glad zijn zodat een paneel mooi vlak bevestigd kan worden. Het is niet nodig om direct een stukadoor te bellen maar uitstulpingen kun je niet gebruiken en moeten van de muur worden verwijderd.

Een goede tip is om de muur die achter het paneel zit te schilderen. Mocht er iets doorschijnen of scheef zitten dan is het prettig als je niet tegen de voegen van de achtermuur aankijkt. De panelen moeten natuurlijk zo netjes mogelijk worden gemonteerd, zodat je die lelijke muur juist niet meer ziet.

De montagekitten en lijmen die te koop zijn in de bouwmarkten en groothandels zijn van een enorme kwaliteit en goed toepasbaar. Op lijmgebied is er veel ten goede veranderd wat het werk vergemakkelijkt. Dubbelzijdig plakband of de juiste kit zijn gemakkelijk te vinden in de bouwmarkten.

Een waterpas is belangrijk want het lijkt wel of de muur recht is, maar misschien is er toch een kleine afwijking zodat het paneel scheef komt te hangen. Meten is weten, en dat kan prima met een waterpas. Wandpanelen zelf monteren is zeer goed mogelijk, zeker wanneer je het stappenplan hanteert.

Bron: www.atmyhome.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *