Waarom jij een sedumdak moet hebben

De leukste traptrends van dit moment
11 juli 2018
Hoe richt je de keuken functioneel in?
11 juli 2018

Je hebt het vast wel eens gezien: een sedumdak. Misschien wel op het dak van je buren of het dak van je school. Sedumdaken worden steeds populairder en wij snappen wel waarom. Een groendak ziet er niet alleen heel vrolijk en leuk uit, maar biedt je ook nog eens veel voordelen. Zo gaat je dak langer mee als je er sedumplantjes op hebt liggen en is het beter voor de waterafvoer. Wij leggen je uit waarom jij een sedumdak moet hebben.

Sedum op je dak is hip
Sedum is een vetplantje dat gebruikt wordt als bodembedekker. Het plantje is goed bestand tegen de Nederlandse weersomstandigheden en heeft weinig onderhoud nodig. Daarom is sedum ook geschikt om op het dak te leggen. Je wilt namelijk niet elke dag het dak op om de plantjes water te geven. Sinds het plantje wordt gebruikt als groendak is het steeds populairder geworden. Door verschillende soorten sedum te gebruiken, krijgt je dak elke maand weer een andere uitstraling. De plantjes hebben allemaal een andere bloeiperiode, zodat je dak bijna het hele jaar in bloei staat. Sedumdaken zijn hip!

Waarom een sedumdak?
Het sedumdak is niet alleen heel hip, maar ook erg milieuvriendelijk. Een groendak brengt veel voordelen met zich mee.

  • Langere levensduur: Als je een dak met sedumplantjes bedekt, zorgt dit ervoor dat de dakbedekking langer mee gaat. Het dak wordt namelijk niet meer beschadigt door het weer. Het dak zal bijvoorbeeld minder snel verkleuren door de zon.
  • Isolatie: Een sedumdak biedt een extra laag isolatie. Hierdoor blijft de warmte in de winter binnen en in de zomer blijft het juist lekker koel in huis. Maar ook zal je geluid van buiten minder snel horen.
  • Regenwater opnemen: Een groendak neemt ongeveer 50% van het regenwater op en geeft dit terug aan de atmosfeer. Dit zorgt ervoor dat er minder water in het rioleringsstelsel komt en het overstromingsgevaar dus vermindert.

Groendak zelf aanleggen
Wil jij een sedumdak voor je woning? Deze kan je heel goed zelf aanleggen. Hier heb je alleen wel wat verschillende benodigdheden voor nodig. Denk aan beschermfolie, bolrooster en grind. Je moet het sedumdak aanleggen in lagen en dit kan wat tijd kosten. Als je deze tijd niet hebt of je niet in het bezit bent van groene vingers, dan kun je het ook aan een sedumexpert overlaten. Dan weet je zeker dat het dak op de goede manier aangelegd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *