Waarom een groendak combineren met EPDM dakbedekking?

Badkamer verbouwing of renovatie tips
28 februari 2018
Wanneer is uw cv-ketel aan vervanging toe?
15 maart 2018

Tegenwoordig zie je steeds meer panden met een groendak. Dit komt omdat een groendak veel voordelen heeft. Een groendak is een dak met beplanting. Je hebt twee verschillende soorten beplanting. Bij een extensieve beplanting kun je denken aan een mos sedum bedekking. Bij intensieve beplanting wordt er een compleet park geplaatst op een dak. Dit geeft een mooiere uitstraling dan een zwart dak. Een groendak wordt namelijk bovenop een EPDM dakbedekking geplaatst. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Resitrix EPDM of Firestone EPDM (Firestone Ultraply TPO).

De opbouw van een groendak is erg belangrijk voor de groei van de beplanting op je dak. Het wordt opgebouwd uit een waterdicht dak en een wortelwerende laag. Daarnaast is een drainagelaag en een voedingsbodem erg belangrijk.

  De voordelen van een groendak:

 • Een groendak zorgt ervoor dat je dakbedekking langer meegaat.
 • Het verbeterd de isolatie van je dak. Dit wil niet zeggen dat het een vervanging is van isolatieplaten maar het zorgt er voor dat de temperatuurschommelingen minder worden.
 • Het zorgt ervoor dat geluid wordt geïsoleerd
 • Het zorgt ervoor dat het regenwater op je dak geleidelijk wordt afgevoerd. Je kunt het ook zien als een waterbuffer
 • Verbetering van de luchtkwaliteit
  De nadelen van een groendak:

 • Als het dak in de schaduw ligt is er een grote kans op onkruid. Dit moet je natuurlijk zelf verwijderen van het dak.
 • Vogels vinden een groendak veel interessanter dan een normaal dak omdat hier meer voedsel te vinden is.
 • Ook een groendak heeft water en voeding nodig als dit niet gebeurd is de kans groot dat je dak rood en droog wordt.

Het is belangrijk dat je van te voren goed laat informeren voor het aanleggen van een groendak. Het is niet erg prijzig om een groendak te laten leggen. Maar je moet er rekening mee houden dat een groendak jaarlijks onderhoud nodig heeft. Dit is intensiever dan bij een normaal dak. De levensduur van een groendak kan wel het dubbele of een drievoudige levensduur hebben dan een traditioneel dak.

1 Comment

 1. Bart schreef:

  Bedankt voor het plaatsen van het artikel,

  Leuk om te lezen wat een groendak nou eigenlijk is. Wanneer ik over straat loop en een groendak zie, vraag ik me nou altijd af of ik dit zelf ook zou moeten nemen. Heel handig dat er wat voor en nadelen bij staan. Zo kan ik mijzelf beter oriënteren.

  Alleen heb ik nog een vraagje, want ik zit er over te denken of dat ik zo’n groendak ga nemen. Ik woon namelijk in een huis dat deels van hout is, en ik dus de vraag: kan ik een groendak op een houten fundering zetten?

  Alvast bedankt en groetjes,

  Bart

  Wat een leuk initiatief,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *