Veilig werken met rolstellingen

Wat is een brandwerende kluis?
21 juli 2018
Walkie talkie voor professioneel gebruik
20 augustus 2018

Een rolstelling wordt vaak gebruik als tijdelijk hulpmiddel om op een veilige manier op hoogte te kunnen werken. Dit geldt niet alleen voor het werken op de rolstelling, maar ook tijdens de opbouw en het demonteren hiervan. Er gebeuren voornamelijk veel ongevallen bij het opbouwen en monteren van de rolstellingen. De veiligheid is dus een belangrijk aandachtspunt die in het acht genomen dient te worden bij een rolstelling kopen. Als werkgever bent u namelijk verantwoordelijk voor de gezondheid van uw werknemers.

Ongevallen met rolstellingen
De inspectie SZW concludeerde in 2009 dat 75% niet voldeed aan de veiligheidsnormen. Er werden circa 600 bouwmerken onderzocht. Zij vonden maar liefst meer dan 900 overtredingen. Er zijn helaas al vele ongevallen met stellingen of rolstellingen voorgekomen. Helaas zelfs sommige met een dodelijke afloop. Jaarlijks zelfs gemiddeld 3 doden, waarvan de rolstelling de meest voorkomende is.

Meest voorkomende ongevallen

Hieronder zijn de meest voorkomende ongevallen opgesomd.

  • Vallen van een hoogte tijdens het beklimmen van een rolstelling en het afdalen van een rolstelling.
  • Vallen door een opening in een werkvloer.
  • Vallen door onvoldoende aanwezigheid van randbescherming.
  • Vallen van een rolstelling dat niet sterk genoeg is.
  • Vallen bij het instorten of het omvallen van een rolstelling. Dit kan zijn omdat de rolstelling niet stevig genoeg stond.

Er zijn nog andere situaties die gevaar opleveren. Dit zijn gevaren als struikelen, een ledemaat stoten of zelfs bekneld tussen de rolstelling. Deze risico’s gelden voor alle stellingbouwers en gebruikers.

Maatregelen
Rolstellingen die een juiste manier worden opgebouwd, gebruikt en worden gedemonteerd zijn een veilige werkplek. Sinds 1 januari zijn daarom ook maatregelen getroffen voor het creëren van een veilige werkplek. Het is niet meer toegestaan volgens de nieuwe Arbowet om te werken zonder heupbeveiliging. Tegenwoordig worden deze maatregelen verwerkt in de nieuwe opbouwmethodes. Bij het niet volgen van deze nieuwe maatregelen kan een grote boete verwacht worden. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het welzijn van uw werknemers. Het is dus belangrijk om te verdiepen in de nieuwe maatregelen. Hier kunnen wellicht ook levens met worden gered.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *