Tips om warm te blijven als je ’s winters buiten werkt

Verbouwingen die je woningwaarde kunnen verhogen
10 januari 2019
Traprenovatie in Maastricht
24 januari 2019
Alle blogberichten

Tips om warm te blijven als je ’s winters buiten werkt

Als je buiten de deur werkt, ben je vaak afhankelijk van het weer. Of je nou postbode bent, bouwvakker of stratenmaker, de winter is geen prettige periode om je werk te doen. Zeker als het extreem koud is wordt het werk een stuk minder aangenaam. Er zijn echter een aantal regels op dit gebied, en daarnaast zijn er dingen die je zelf kan doen om het werken bij koude temperaturen toch wat aangenamer te maken.

Algemene regels
Er zijn een paar regeltjes vastgesteld die gelden in situaties waar je in lage temperaturen moet werken. Bij een gevoelstemperatuur van -6°C is werken niet langer verantwoord. Mensen in de bouw mogen dan het werk neerleggen. De gevoelstemperatuur ligt vaak lager dan de daadwerkelijke temperatuur. Daarom is de gevoelstemperatuur vaak online in de gaten te houden.

Ook komt het voor dat het te koud is om het werk goed uit te voeren. Doet jouw werkgever hier niks aan, en is het gevaarlijk om door te werken bij die lage temperaturen? Dan is het wettelijk toegestaan om het werk stil te leggen. Dat staat vastgelegd in artikel 29 van de Arbowet.

Voor sommigen is een koude werkomgeving niet te vermijden. Natuurlijk is dit lastig, maar daarom wordt er soms over een ‘koudetoeslag’ gesproken in de cao. Dat houdt in dat je een extra toeslag bovenop je loon krijgt als je vaak in zulke koude omgevingen werkt. Krijg je dit niet? Overleg dan met je werkgever.

Wat kun je zelf doen?
Jouw werkgever is verplicht om zijn werknemers te voorzien van warme werkkleding, bijvoorbeeld van het merk Snickers workwear. Zorg naast goede handschoenen, een warme jas en schoenen bijvoorbeeld ook een Snickers bodywarmer.

Verder kun je zelf ventilerend ondergoed en bovenkleding dragen. Zo voorkom je dat je zweet. Het is ook belangrijk om te zorgen dat je altijd een paar droge sokken aan hebt. Vervang je natte sokken dus direct voor een paar droge.

Last but not least, probeer het positief te bekijken. Als je er met een negatieve instelling in gaat wordt het automatisch minder prettig. Blijf altijd positief, en zorg thuis voor genoeg brandhout zodat je met een warme kop chocolademelk bij een warm vuurtje kan zitten zodra je thuis bent. Je moet er namelijk het beste van maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *