Klussen? Zorg dat je het veilig doet!
12 augustus 2019
Bijenbekjes
22 augustus 2019

Noodverlichting is te vinden in elk pand waar mensen aanwezig zijn. Maar wat is noodverlichting precies? Er zijn veel verschillende soorten noodverlichting, het is belangrijk om deze verschillen te kennen. Verder zijn er veel regel omtrent noodverlichting, het is immers een levensreddend middel. Ben jij vastgoedinvesteerder of ben je ondernemer en ben je verantwoordelijk over een groep mensen? Lees dit artikel dan goed door, dit artikel bevat essentiële informatie omtrent noodverlichting.

Wat is noodverlichting en welke soorten zijn er?
Noodverlichting is verlichting die aangaat als de normale verlichting uitvalt. Dit kan komen door bijvoorbeeld stroomuitval als gevolg van brand of een aardbeving. Maar hoe kan noodverlichting dan wel branden? Dit komt door een beveiligde bron. Deze bron voedt de noodverlichting apart van de normale verlichting. Om de veiligheid van aanwezigen te waarborgen is noodverlichting essentieel. Dankzij noodverlichting kan men risicovolle werkzaamheden uitvoeren, denk hierbij aan het bouwen van tunnels. Ook is noodverlichting belangrijk bij het vinden van een uitgang middels vluchtroutes. Noodverlichting is ook geplaatst om hulp en blusmiddelen te lokaliseren. Er zijn een aantal verschillende noodverlichtingen, deze worden hieronder toegelicht.

In totaal is noodverlichting te onderscheiden in vier soorten, namelijk: vlucht verlichting, deze verlichting brandt alleen bij het uitvallen van stroom. Dit soort verlichting helpt mensen bij het vinden van een uitweg. Het geeft als het ware vluchtroutes aan. Verlichting van werkplekken met een verhoogd risico, dit soort verlichting wordt geplaatst op risicovolle werkplekken zoals een laboratorium en keukens. Ook zijn er werkruimtes met gevaarlijke machines waarbij er dit type noodverlichting is geplaatst. Vluchtwegaanduiding verlichting brandt altijd, deze heeft als doel om vluchtwegen en nooddeuren aan te duiden. Dit is het welbekende groene bordje boven een nooddeur. Als laatste is er anti-paniek verlichting, welke ook wel nood-evacuatieverlichting wordt genoemd. Deze heeft als doel paniek te voorkomen. Als er brand uitbreekt in een grote ruimte met veel aanwezigen kan er chaos ontstaan. Hierbij kun je denken aan grote winkelcentra of beurzen.

De Arbowet
De arbowet stelt strenge eisen aan noodverlichting. De Arbowet behoort tot de vele partijen die eisen stellen aan noodverlichting. Zo zijn er ook veel NEN normeringen. Hierbij gaat het om Nederlandse Normeringen. Dit zijn in totaal zeven normeringen waar men zich aan dient te houden. Wanneer de verantwoordelijke zich niet houdt aan de eisen van de Arbowet en/of NEN kunnen er sancties worden gegeven. De Arbowet stelt de volgende eisen: het betreft de richtlijnen nr.89/645/EEG waarbij er wordt gesproken over een minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaatsen. Verder betreft het de richtlijn 92/58/EEG waarin er wordt gesproken over minimum voorschriften veiligheid en gezondheidssignaleringen op het werk.

Wie is aansprakelijk?
Er zijn dus heel wat regels omtrent noodverlichting, maar wie is aansprakelijk voor deze regels? Volgens de bouwwetgeving is de eigenaar van een gebouw aansprakelijk voor de noodverlichting. Artikel 8.4 geeft in het Arbobesluit een algemene verplichting aan werkgevers om ervoor te zorgen dat er doeltreffende veiligheid en gezondheidssignalering aanwezig is op de arbeidsplaats. De eigenaar of werkgever is dus verantwoordelijk voor de veiligheid van de aanwezigen. Het is dan ook sterk aan te raden te investeren in veiligheid, koop dus geen goedkope noodverlichting. Er zijn bepaalde merken die bekend staan om hun veilige en betrouwbare noodverlichting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *