Nieuwe regelgeving opbouw rolsteigers

Waarom een aanbouw aan uw huis laten plaatsen?
1 mei 2018
Kiezen voor een verhuisbedrijf
29 mei 2018

Vanaf 1 januari zijn er voor bouwvakkers, schilders en andere rolsteiger gebruikers zijn nieuwe, strengere regels opgesteld voor de opbouw van rolsteigers. De essentie voor deze regels is dat er nooit meer onbeschermd op hoogte gewerkt wordt. Houdt hierbij dus rekening mee wanneer je in de toekomst van plan bent een rolsteiger te kopen.

De aanleiding
Er waren gemiddeld zo een 35 ernstige ongevallen met rolsteigers, waarvan er vier per jaar blijvend letsel aan overhielden en er van deze ernstige ongevallen er gemiddeld twee een dodelijke afloop hadden. Een rolsteiger wordt bijna nooit volgens regels opgebouwd. Dit is niet met opzet, maar gewoon een geval van niet weten wat de regels daadwerkelijk zijn. Er lijkt ook bijna niets verkeerd te kunnen gaan. Dagelijks rijden ook gewoon tienduizenden rolsteigers door Nederland. De regels die zijn opgesteld zijn dan ook om zelfs dat kleine percentage ongevallen uit te bannen.

Beveiliging rondom de randen
Het belangrijkste punt rondom de nieuwe regels is dat er ten alle tijden beveiliging rondom de randen is. Wanneer het rolsteiger betreden wordt kan het niet mogelijk zijn om nog te vallen. De minimale vorm van deze beveiliging rondom het rolsteiger zijn de heupleuningen. Dit moet gaan voorkomen dat er nooit iemand meer op losse onderdelen van een rolsteiger komt te staan. De rolsteiger fabrikanten hebben hier al goed op ingespeeld door het ontwikkelen van een veilig opbouwssysteem.

Boetes bij overtreding van de regels
De vraag naar veiligheid wordt steeds belangrijker. Ook vanuit het oogpunt van de leveranciers. Het is ook voor hun merkimago belangrijk dat ze rolsteigers leveren die alleen op een veilige manier opgebouwd kunnen worden. Hierdoor creëer je sympathie en vertrouwen bij je klanten en potentiële klanten. Voor de gebruikers zoals de schilders en bouwvakkers kan het ook een duur grapje worden als zij er voor kiezen de nieuwe regels niet te volgen. De inspectie controleert namelijk het naleven van die regels en bij overtreding hiervan worden hoge boetes toegekend aan de gebruikers van het rolsteiger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *