Meest essentiële hulpmiddelen voor brandveiligheid

Bouw vacatures vinden
11 april 2019
Klassieke woonstijl
18 april 2019

Het is een worst case scenario zoals de Engelsen aan zeggen waar je niet aan moet denken: een heftige brand. Zowel voor particulieren als bedrijven, een catastrofe. Hoe vaak zien we niet bij nieuwsprogramma’s zoals Hart van Nederland dat er weer een bedrijfspand in vlammen is opgegaan? Of minstens zo erg dat er een gezin in de nacht tijdens het slapen getroffen is door levensbedreigende brand. Brandveiligheid is wellicht niet erg spannend of iets waar de meeste mensen normaliter veel tijd en geld in willen steken. Dit moet veranderen, want er geschieden nog te veel branden in Nederland jaarlijks. Wist je dat er vorig jaar meer dan honderd duizend branden gerapporteerd zijn? Nee dit zijn niet wereldwijde cijfers, dit is louter voor Nederland.

Bewustzijn en kennis vormen macht
Enfin, het begint allemaal met het creëren van bewustzijn. Het kan een aanrader zijn om eens met het gezin of het bedrijf een brandveiligheid cursus te volgen. Zo een cursus duurt een dag en spijkert je bij op brandveiligheid vlak. Kortsluiting is bijvoorbeeld een van de vaakst voorkomende oorzaken van branden. Het is heel simpel te voorkomen echter, wanneer bepaalde apparaten of machines die stroom gebruiken niet actief nodig zijn, haal ze dan uit het stopcontact. Of wanneer er niemand aanwezig is in de woning of het pand, zorg er dan voor dat je alles uit het stopcontact haalt. Dit soort simpele aandachtspunten kunnen catastrofes voorkomen. Dat moet je er inbakken bij jezelf en de mede bewoners of collega’s. Daarbij is het niet verkeerd om te weten hoe je een brandblusser precies moet gebruiken, welke type brandblusser voor welk soort brand enzovoort.

De juiste tools
Maar met louter kennis en bewustzijn ben je er nog niet. Primair voor brandbestrijding is het zaak om een brandblusser in huis te hebben. Voor bedrijven en restaurants en dergelijke is dit sowieso al verplicht. Voor privé woningen niet, maar we zouden het ten zeerste willen aanbevelen.

Een brandblusser kopen is echter niet genoeg. Deze dient van tijd tot tijd, liefst jaarlijks gekeurd te worden. Ook verzekeringen kunnen dit eisen, dus om aan de verplichtingen van de verzekering te voldoen indien van toepassing is het broodnodig om de brandblusser(s) minstens jaarlijks te keuren.

Meer informatie: http://www.royalsafety.nl/arbo-en-brandveiligheid-kennisbank/blusmiddelen/brandblussers/brandblusser-keuren/

Een tweede essentiële hulpmiddel in brandveiligheid die we willen aanstippen is de rookmelder. De tip hier is dat je liefst gebruik maakt van een zogenaamde NEN 2555 rookmelder. Dit is een rookmelder die aan bepaalde eisen voldoet. Deze rookmelders detecteren d.m.v. het optische meetprincipe (bron). Dit in tegenstelling tot rookmelders die louter kijken naar temperatuurstijgingen. De rookmelder dient ook redundant te zijn. Wat bedoelen we hiermee? Stel dat de batterijen op zijn o.i.d. is er dan een back-up energie toevoer zodat de rookmelder blijft werken? Enfin, NEN 2555 rookmelders zijn dus te prefereren indien je aan het winkelen bent wat betreft rookmelders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *