Bij elke werkplek moeten er de nodige maatregelen getroffen worden om de werkzaamheden in een veilige omgeving uit te voeren. Nu is dit natuurlijk per situatie verschillend. Zo ligt de focus bij een kantoorbaan op hele andere dingen dan wanneer het gaan om de veiligheid op een bouwplaats. Maar toch is er ook een overeenkomst, het is namelijk verplicht om als werknemer binnen het team een aantal bhv’ers aan te wijzen en dus een cursus te laten volgen. Wij vertellen je daarnaast wat meer over de veiligheid op de bouwplaats.
De basis: beschermende kleding
Of je met je team nou een project op de grond realiseert of in de hoogte werkt, zorg altijd voor voldoende beschermende kleding. Zo is iedereen verplicht om een helm te dragen en schoenen met stalen neuzen aan de voeten te hebben. Zorg verder ook voor handschoenen, mondkapjes, lasbrillen en gehoorbeschermers zodat je personeel in elke situatie beschermd blijft. Controleer deze beschermingsmiddelen regelmatig en vervang ze tijdig bij slijtage.
Veiligheid op niveau
Wordt er vaak op grote hoogte gewerkt? Voorkom ongevallen door niet alleen voor de juiste middelen, maar ook voor de juiste richtlijnen voor veiligheid op te stellen. Wijs een coördinator aan binnen je team die zorgt voor de juiste inzet van het personeel. Zo zit niemand elkaar in de weg en blijft alles overzichtelijk. In dit geval kan de coördinator ook met je meedenken op het gebied van de aanpak van de werkzaamheden. Werkt het team vaak op hoogte, maar zijn er niet genoeg veiligheidslijnen beschikbaar? Voer dan zoveel mogelijk werk, bijvoorbeeld het op maat maken van de verschillende onderdelen, uit op de begane grond.
Hulpverlening voor je werknemers
Naast beschermende kleding en richtlijnen voor veiligheid is een bhv opleiding volgen vereist. Het is namelijk verplicht dat er minstens twee personen binnen het bedrijf deze cursus hebben gevolgd en dus weten hoe ze moeten handelen in het geval van calamiteiten. Hieronder valt reanimeren, eerste hulp verlenen, de bouwplaats of een pand ontruimen en een beginnende brand herkennen en blussen. Naast dat het verplicht is, geeft het ook een stuk beter gevoel dat er altijd iemand aanwezig is die weet hoe er gehandeld moet worden bij een ongeval. Let er wel op dat na het behalen van de bhv opleiding het certificaat niet voor eeuwig geldig is en dat er na een jaar een herhaalcursus nodig is.