Klussen? Zorg dat je het veilig doet!

Veilig op vakantie
12 augustus 2019
Noodverlichting
22 augustus 2019

Klus jij graag in en om je eigen huis? Of eigenlijk niet, en huur je het liefst voor alles dat moet gebeuren direct een klusjesman in? Wat voor klusser je ook bent, of je het nu met liefde doet of met frisse tegenzin, het is belangrijk dat iedere klus goed en veilig gebeurt.

Veilig tijdens het klussen
Wie in een bedrijf werkzaam is, zeker als diegene fysiek werk verricht, moet zich aan talrijke veiligheidseisen houden. Een werkgever wil tenslotte niet dat er tijdens het werk iets misgaat met een werknemer en heeft op dit gebied een grote verantwoordelijkheid te dragen.

Ook in huis is het belangrijk dat je klussen op een veilige manier uitvoert. Daar is in dat geval geen wet-en regelgeving over, of een werkgever die je controleert, maar natuurlijk is je eigen veiligheid en gezondheid het je meer dan waard. Zorg ervoor dat je geen klussen oppakt die je eigenlijk niet aankan of ergens aan begint zonder te weten wat je precies moet doen. Zelf aan de slag met waterleidingen of elektriciteit? Prima. Maar zorg ervoor dat je je verdiept in hoe een en ander in jouw huis is aangelegd en wat je precies moet doen om de klus te klaren. Wel zo veilig!

Een veilig resultaat
Tijdens het klussen veilig te werk gaan is belangrijk, voor jezelf en voor je omgeving. Maar natuurlijk is het ook belangrijk dat al je geklus een veilig resultaat oplevert. Wees altijd kritisch op het eindresultaat, en zorg ervoor dat veiligheid voorop staat.

Ben je werkzaam in de industrie, dan weet je vast en zeker dat een klein foutje in een installatie hele grote gevolgen kan hebben. Tal van veiligheidsmaatregelen en belangrijke onderdelen als gedraaide afdichten en oliekeerringen zorgen ervoor dat installaties goed en veilig kunnen functioneren, zonder risico op lekkage en alle gevolgen van dien. Logisch, als burger vertrouw je erop dat dit soort installaties veilig zijn en geen gevaar opleveren voor de bevolking.

Ook in huis kan een klein foutje in de installatie grote gevolgen hebben. Denk aan een lekkage in een gasaansluiting: je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als je dit niet op tijd in de gaten hebt! Ook waterleidingen en stroomkabels zijn geen zaken waar je ook maar enig risico mee moet nemen: kom je er zelf niet uit of twijfel je, wees dan niet koppig en laat er een vakman naar kijken. Liever iets meer geld uitgeven dan een enorm veiligheidsrisico nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *