Je eigen sedumdak, hoe pak je dat aan?

Betonvloeren: makkelijker wordt het niet
19 juli 2018
Nog geen rookmelder in huis? Je speelt met vuur.
20 juli 2018

Je hebt besloten een sedumdak aan te leggen. Jij wil ook dat je dak regenwater opneemt, het huis isoleert en er bovendien prachtig uitziet. Yes, wat een goede keuze! Maar… Hoe ga je dit aanpakken? Nou, in principe is het heel simpel. In dit artikel vertellen we je meer over het aanleggen en onderhouden van een sedumdak. Zo kun jij straks ook profiteren van de voordelen van een groendak. Aan de slag!

Waar te beginnen
Je hebt een leeg dak en de juiste intenties. En nu? Je kunt natuurlijk altijd een sedumdak expert inschakelen om het geheel aan te leggen. Je kunt het ook echter ook zelf doen. Het dak bestaat uit verschillende lagen, die een voor een aangelegd moeten worden. Je begint met een beschermfolie, gevolgd door grind. Hierna volgen nog twee lagen: de drainagelaag gevolgd door een substraat. Liggen deze lagen allemaal, dan kun je de sedumplantjes planten. Let hierbij ook goed op het drainagesysteem en lees je van tevoren goed in over hoe je dit precies moet aanpakken.

Vet leuke plantjes
Op je sedumdak groeien verschillende vetplantjes. Het fijne aan vetplantjes is dat ze niet veel vocht nodig hebben. Je hoeft je dak dus geen water te geven, de plaatselijke regenbui geeft ze genoeg water om te overleven. Het zijn dus hele makkelijke planten om te onderhouden. Wat ook fijn is, is dat ze geen diepe wortels maken. De beschermfolie zorgt nog voor een extra barrière. Dat betekent dat ze de bovenkant van je dak niet aan zullen tasten en dat je ze er makkelijk uittrekt, mocht je ze ooit willen verwijderen.

Toch een beetje hulp nodig?
Het dak zelf aanleggen kan een tijdrovend klusje zijn. Het kan daarom handig zijn om toch een expert in te huren, maar daardoor loopt de prijs natuurlijk wel op. Er zijn ook speciale sedummatten ontwikkeld. Zo hoef je niet elk plantje individueel te planten, maar leg je verschillende plantplaten naast elkaar op je dak. Dit scheelt al een hele hoop werk en het is direct een mooie mix. Als je je nog een beetje onzeker voelt over je eigen vaardigheid of simpelweg geen tijd/zin hebt om alle plantjes los aan te leggen, is dit dus zeker een goede mogelijkheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *