Wat is het juiste type bouwhout voor mijn klus?

Je woning verbouwen in stappen
1 april 2017
Zelf een muur glad maken
10 april 2017

Bouwhout is de collectieve naam voor alle houtsoorten die gebruikt worden bij het maken van vloeren, constructies, dakbeschot en achterhoutbetimmering. Wat is het juiste type hout voor jouw klus? In dit artikel vertellen we wat de verschillen zijn tussen hardhout en zachthout en wat de functies ervan zijn.

Vurenhout

Vurenhout is het meest gekozen type bouwhout en is afkomstig van de Fijnspar. Deze zachte houtsoort is gemakkelijk verwerkbaar en daardoor makkelijk te zagen, boren en schroeven. Ondanks het feit dat vurenhout een zachte houtsoort is, is het uiterst geschikt voor constructieve klussen. Voorboren is bij vurenhout doorgaans alleen nodig op de uiteinden van het hout.

Steigerhout

Net als vurenhout is steigerhout een zachte houtsoort. Vaak wordt steigerhout gebruikt voor zitmeubels, een tuinafscheiding of als lambrisering. Steigerhoutonderdelen worden onderling met elkaar verbonden met schroeven. Wordt het steigerhout buiten geplaatst voor bijvoorbeeld een schutting, dan is het aan te raden om RVS schroeven of vlonderschroeven te gebruiken. Deze roesten namelijk niet. Voorboren is bij steigerhout in veel gevallen niet nodig; het hout is al zacht genoeg.

Hardhout

Voor buitenconstructies is hardhout de meest gekozen optie. Dit geldt eveneens voor constructies die in het zicht blijven. Hardhout heeft namelijk een zeer natuurlijke, warme en donkere uitstraling. Wil je toch een andere kleur, dan is hardhout eveneens gemakkelijk overschilderbaar. Hardhout is daarnaast duurzamer en harder dan vurenhout.

Waarvoor kies jij? hardhout of zachthout? Met het juiste type bouwhout voor jouw klus ben je zeker van een stevige en fraaie constructie.

Https://www.waarzo.nl

Linky.nl – Gratis links plaatsen, aanmelden en toevoegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *